[Jádro lékařské]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I F 11, 369 s. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

máš sobě púštěti na všaký den ráno a o poledni a večer. A takto ji máš dělati. Vezmi hrnec, za haléř vlož veň lot kamence čistého a zázvoru, zřeš také dobře za peníz, a vezma tekuté vody proti vodě, nechajž dobře vře, ažť polovice uvře, odstaviž, ať se ustojí, a tu vodu púštěj, jako prvé psáno stojí napřed.

Proti bělmu na očí

Vezma kamenec, bielý zázvor a bobek dobrý nový, ztluc to na prach každé zvláště, ať jest jednoho jako druhého, pak vezmi čisté vajce a vař je tvrdě, rozřež je napoly, ale ne do konce, a vyvrž žlútek ven. Vezmi ten prach, směš jej v hromadu, ten prach vlož v jednu stranu toho bielka. A pak zvařiž to vajce s tiem prachem, vezmi dvě podušce, vlož to vajce mezi podušky, aby ty podušky rovně a v teple ležely přes noc. Pak nazajtřie, vezma to vajce, i budeť v něm voda. A pak tu vodu zceď skrze čistú rúchu v sklenici, polož toho nemocného znak a perem mu pusť krůpi v oko té vody, ať lehne. Potom puol hodiny znak ať leží, a když by té vody nebylo, ale nadělaj jí více, ažť i bělmo sejde. A to jest pravé a jisté lékařstvie.

Proti bělmu na očí

Vezmi hořec, zkrájej jej na kusy jako v haléřky a zvař to čistě u víně čistém a zcedě anebo když ustydne, púštěj v uoči, když jdeš spat, a když uschne, pusť opět též, čiň často a sejdeť bělmo.

Počíná se lékařstvie proti vozhřivici neb proti reumě anebo proti šňupě. A také proti tomu, když komu krev teče z nosa.

Itemcizojazyčný text proti reumě

Vezmi horčici s octem a zži v zubiech, a rozžije v zubiech, drž tak za dobrú chvíli, a tiem mine.

Proti reumě

Napadne li vás réma z studenosti anebo pro některé nepožití, když spat puojdeš, pohltiž tři kusy bielého kadidla. A potom přes den učiň, nebo zadržuje v mozku reumu a posilňuje žaludku, kterýž nemuož zažívati, a duch dobrý.

Nápoj proti reumě

Vezmi hrst plnú ječmene a tolikéž řeckého vína, lékořice za peniez, bobku za haléř, šalvěje za ½ haléře, ty čtyři věci ztluc dobře a pak ty všecky věci vař dobře v novém hrnci v říčné vodě ve třech v pintách a vař u tichého ohně, ať toho polovice uvře, a pak ostaviž

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 16 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).