Opět o bílé masti
Vezmi plajvajsu dvě libře a klétu puol libry a každé zvláště zetři, ale prvé prach plajvajsový směs s olejem dřevěným. A potom přičiň prachu z klétu a potom mastix, totiž peltram benátský, a bielé kadidlo, a tak dlúho tři v pánvi poznenáhla, čiem déle, tiem lépe. A naposledy ruožené vody přidaj, a tak dlúho dělaj, ažť i husto bude a tučno, a potom pak schovaj.
Ranná mast velmi dobrá
Vezmi múky žitné a sádlo vyškvařené z starých slanin a stred a víno, vařiž to spolu, a potom zcedě schovaj.
Opět jinak
Vezmi múku žitnú a polej a polynek a dřevěný olej a staré sádlo vepřové, což se zdá jako toho kterého, spustiž v hromadu, a spustě zřediž a schovaj to dobře.
Mast topolová
Vezmi puchry nebo pupence topolové a stluc je s novým sádlem, kteréž se mož v ty časy mieti, a to schovaj a zahraď dobře v hrnku polévaném. A potom vezmi listu řebříčku, dětele, psoser, balšán, mátu a planý balšán, potočník, zanikl, psí víno, rozchodník, mléčík, kopr, hlízné kořenie, řepku, ranník, netřesk, truskavec, svalník. Tyto všecky věci rovnú měrú, a to ztluka vlož u víno to, a nech v tom víně státi za několiko dní. A potom vyňma to bielé, směs s onú mastí topolovú a zvařiž dobře, a potom vylože z hrnce do pytlíku, vydaviž mast dobře a schovaj ku potřebě v pušku.
Mast proti vlku dobrá
Vezmi jitrocel a šalvěji, ztluc dobře, vydav skrze pevný šátek na rendlík, vložiž to v ten tuk, což spálených slanin na vodě zbéřeš, a přičiň k tomu jarého loje jako vlaský ořech a přepuštěného medu, rozpustiž to dobře, vydávě skrze šátek v hrnček nebo v pušku. A hned vleješ v to dřevěného oleje. A také rozetra kafru, k tomu přičiníš, a tú mastí člověk i dobytče se zhojí. A chceš li, přímětného kořenie přičiníš, a nemuožeš li zamiechati tlučené šalvěje, ale tluka to vše kořenie, pařiž. A potom zamiechaj ze všeho mast jako prvé.
Mast hnojície a celistivá
Vezmi jitrocele, vymočené staré sádlo, hromniční vosk, jarý luoj, připrav jako jinú mast s dřevěným olejem, mast hnojící, a odejma té masti, olovu, přičiniž zetřené ostružné listí, proseje vsypiž do masti, rozpustě, bude celistvá, ktož se utne, maž, zkušenoť jest.
Kosti zlámané aby se svalily
Vezmi hlísty anebo červy ty dlúhé