[Jádro lékařské]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I F 11, 369 s. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

ažť i přestane jako z pušky, nelekaj se nic.

Kto nemůž kakati

Vezmi žlútek vaječný syrový a mýdlo benátské a soli málo, to vše spolu směš a ztluc na míse a vlož do šátku a dělaj jako homolečky a nechajť uschnú, a potom vstrč v zadek.

Opět jinak k témuž

Vezmi kořene topolového, ztluc jej a přičiň mláta a vař to spolu v tučném vepřovém [sádle.]text doplněný editorem A učiň flastr a přilož na žaludek, toť měkčí. Itemcizojazyčný text slaniny syrové rozpusť na pánvici anebo na rendlíku a přičiň málo atramentu a zvař to spolu, ať málo povře, a učině flastr, přilož na břicho, toť také měkčí. Itemcizojazyčný text vezmi puol škořepiny vlaského ořechu, másla a přilož na břicho.

Komu jelito vychází

Vezmi vosk, smolu, pryskyřici a kozlový luoj a to spusť spolu, pak v tom rúchu omoč, vstrčiž tu rúchu v zadek teplý, ostaneť jelito tiem.

Střevo komu vychází

Vezmi jablko a vykroj z něho všecka jádra z jednoho konce a vlož do něho síry. A potom dopéci teple to jablko, vlož, ať se upeče, a to jablko sněz ráno jedno a večer druhý, a tak čiň po tři [dni.]text doplněný editorem A tiem se zhojíš, že se střevo na své miesto vtáhne, a to jest jisté.

Komu střevo v luono vychodí

Vezmi zanikl, úložník, raník, braničník, ješto se pne po zemi, a to spolu vař. A tiem popařuj a obkládaj syrovým předenem okolo člověka, a tak se zhojíš, toť jest zkušeno.

Komu lezú zadkem střeva

Vezmi diviznu i s kořenem a s kostivalem, vař to spolu a pař se tiem, přičiníš li děvěsilu, lépeť bude, ve čtvrtek do slunce kopaného, druzí i polnú šalvěji, a tiem vším pař spolu.

Komu střevo vychází

Ve čtvrtek do slunce devěsilu nakopaje, navaře jeho ten den a pař se, a to dennie střevo zase vcházie.

Opět jináč

Vezmi konopie hlavaté česané a vař je v úkropě, vezmiž je ven a pospi sírú ztlučenú, polož jemu pod zadek, komu střeva vychodí, vtiskna zase, přikládaj, což najhorčeji muožeš zdržeti. A to přes den několikrát, a pomni, kdyby vařil z devěsilem nebo z polnú šalvějí.

Itemcizojazyčný text oves nemlácený vař i slaninu a pař třikrát nebo čtyřikrát za den. A zase schovávaje do hrnce a shřievaje, opět pařiti, a druhdy by mohl s polnú šalvějí a druhdy s devěsilem pařiti.

Komu střevo vychodí

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 16 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).