a učiň topeničku a tu omoč v medu, pospa mákem, dej nemocnému sniesti, potom pí.
Lékařstvie mistra Křišťana praského proti červené nemoci
Najprvé věz, že přílišný tok z břicha, a zvláště krvavý, jest nebezpečný, protož lékařství apatečního nechajíce, toto býti mohú sprostná lékařstvie.
Itemcizojazyčný text voda žžená z jitrocilu nebo miezka jeho vydávená a pitá uzdravuje, také žlútkové z vajec dlúho v octě vařených s jitrocilovým semenem aneb starý nehnilý ve čtyřech neb v pěti vodách, také aby sůl z něho všecka vyvřela, a potom ten sýr vysušený a v prach ztlučený, tenť prach velmi tvrdí, a zvláště s vodú jitrocilovú. Také rýže a proso pražené na pánvi a potom zetřené na prach anebo buď z toho prachu a z mléka kozího dobře převařeného varmuže a dej jísti. Také rýže, mléko kraví a lépe kozie převařené, když vínem ustuzeném rozpálené železo neb ocel několikrát bude uhašeno. Také až to mléko zevře od železa, toť tvrdí břicho a léčí hryzení v střevách. Také ruožená voda nebo voda z hrušek pečených tvrdých jest dobrá k červené nemoci. Také syřiště zaječí nebo kozie usušené a v prach ztlučené s vodú jitrocilovú velmi spomáhá, a zvláště ženám. Také voda dešťová a krmě s tú vodú vařené. Také sémě polské řeřichy pražené s vodú se kdúlí nebo z planých trnek pité pomáhají. Také planá jabka pečená a na břicho jako flastr přiložená. Také učiň flastr z bielkuov vaječných a z toho, ješto v apatéce jmenuji bolus Armenus,cizojazyčný text a polož na břicho nemocného. Také lejna holubí zetřená s octem s ostrým a jako flastr na břicho přiložená zadržují tok. Také púštědlnice baňka nebo dvě na břicho položená bez sekánie stavují tok břicha. Také tyto věci všecky se hodí proti červené nemoci: jitrocel, korál, dubenky vlaské, jaspis, ematices,cizojazyčný text […,]text doplněný editorem[78]nečitelný text hrušky suché a kdúle pečené bez kořenie. Ale věz, bude li stolice té nemoci černá nebo zelená, tehdy ta nemoc obecně jest smrtedlná.
Proti červené nemoci
Vezmi kořen bodlákový, u pivě dávaj píti nemocnému.
Opět k témuž jinak
Spal v novém hrnci srst zaječí, z ředkve a vydav