Vezmi olej dřevěný a k tomu slanin jednu mieru a vlož na rendlík neb na pánvici a rozpusť to poznenáhlu, a potom přičiň k tomu třetí částku pryskyřice již jmenované. Pak vezmi k tomu myrry červené a kadidla bielého, ztluc to na prach, aby bylo více myrry červené a kadidla bielého, a vař to vše spolu. A tak potom něco málo přičiň kalganu, to v apatéce nalezneš, a pak to stvrď s voskem, a budeť mast.
Mast pruská
Vezmi lytargium,cizojazyčný text totiž klét, a to zetři jako cinobř a vsyp v olej dřevěný, a to vlož na železnú pánvici a nech, ať vře, a vždy míšej lopatkú. A když uzříš, že červeněti bude, tehdy přičiň něco málo vosku čistého a galbanum.cizojazyčný text A potom vlí na čistú vodu, a chceš li mieti pěknú mast, přičiň serapium,cizojazyčný text a budeť velmi pěkná.
Mast pruská obecná
Vezmi pryskyřici a vosk a aloepaticum, anthiogmentcizojazyčný text a staré sádlo pod mieru a dřevěný olej jako toho kterého, spustiž v hromadu, a spustě scediž, schovaj to dobře.
Mast bielá takto se dělá
Plajvajs a bielé kadidlo a přičiň málo gagbanu a žernovky rakové, a to všecko ztluc na prach a to rozpusť s vodú ruoženú. A pak tři tak dlúho, až se voda stratí, a tak směs potom s olejem dřevěným, a budeť mast dobrá.
Opět o bílé masti
Vezmi plajvajsu dvě libře a klétu puol libry a každé zvláště zetři, ale prvé prach plajvajsový směs s olejem dřevěným. A potom přičiň prachu z klétu a potom mastix, totiž peltram benátský, a bielé kadidlo, a tak dlúho tři v pánvi poznenáhla, čiem déle, tiem lépe. A naposledy ruožené vody přidaj, a tak dlúho dělaj, ažť i husto bude a tučno, a potom pak schovaj.
Ranná mast velmi dobrá
Vezmi múky žitné a sádlo vyškvařené z starých slanin a stred a víno, vařiž to spolu, a potom zcedě schovaj.
Opět jinak
Vezmi múku žitnú a polej a polynek a dřevěný olej a staré sádlo vepřové, což se zdá jako toho kterého, spustiž v hromadu, a spustě zřediž a schovaj to dobře.
Mast topolová
Vezmi puchry nebo pupence topolové a stluc je s novým sádlem, kteréž se mož v ty časy mieti, a to schovaj a zahraď dobře v hrnku polévaném. A potom vezmi listu řebříčku, dětele, psoser, balšán, mátu a planý balšán, potočník, zanikl, psí víno, rozchodník, mléčík, kopr, hlízné kořenie, řepku, ranník, netřesk, truskavec, svalník. Tyto všecky věci rovnú měrú, a to ztluka vlož u víno to,