Beneš z Hořovic: Překlad kroniky Twingerovy

Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. II C 10, 1r–27v, 86r–156v. Editor Šimek, Štěpán. Ediční poznámka
<<<<<14r14v15r15v16r16v17r17v18r>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

nespravedlivě. A toho od nich nechtěli trpěti. I žádali na Samuelovi, aby jim dal krále, aby je jednal, jako jiné země mají. K tomu jim Samuel odrazoval a řka: Budete li mieti krále, tenť vám bude mnoho nátiskóv činiti a budeť vám bráti vaše syny a zdělá z nich pacholky a vaše dcery a vaše koni budú od něho požíváni. A těch kusóv jim napřed mnoho pravil, avšak se na to nic nechtěli obrátiti, než vzdy krále nechtěli mieti. I mazal jim Saule a udělal jej králem. A tak byl Saul prvním králem.

O obru Goliášovi

A tak byl jeden obr mezi pohany Goliáš řečený, ten jistý obr činil Židóm tak velikú škodu. I učinil slib král Saul, že ktož by toho obra zabil, že jemu chce svú dceru dáti a k tomu veliké zbožie. A když David těch novin zaslyše, inhed běžal od stáda, jakož pásl, a vzal práček s sebú i udeři obra tak, že jemu kámen uvázl v helmu. A inhed druhým kamenem uhodi tudiež v ten kámen, jakož první kámen vězal v jeho čele, a třetím kamenem zabie toho obra do smrti. A potom vzal David, ten mládenec, jeho klénot s helmem dolóv i sťal jemu hlavu. Pak vzav David jeho hlavu i nese ji před krále Saula, a proto, aby svých králových slov nezměnil. A když král Saul uzře tu hlavu a že Goliáše obra zabil David, ten mládenec, i da král Davidovi svú dceru. A Židé činili Davidovi věčí čest nežli Saulovi králi. A proto, že je David zprostil od toho obra a od toho vojska pohanského. A tak jel se král Saul záviděti velmi Davidovi tak, že by jeho byl rád zabil mnohokrát a činil o něm rozličné úklady. Ale Saulóv syn Jónatas často jeho vystřéhal, a proto vždy Saul ukládal o něm až do smrti.

O králi Davidovi

A pak David byl po něm králem nad Židy a kraloval čtyřidceti let. A ten David spal s Bersabé a tak, že s ním těžka byla. A proto prosil on Uriáše, toho

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).