Vavřinec z Březové: [Snář Vavřince z Březové, mikulovský rukopis]

Moravská zemská knihovna (Brno, Česko), sign. Mk 14, 1r–181r. Editor Hořejší, Michal. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

[Generovaný obsah]

Pakli se budú klaněti modle mosazné, železné nebo olověné, bude zrádcí přietele svého. Pakli kto ve snách vidí, jako by se ohni klaněl, žádost cti toho bude trápiti, jiež nedójde. Pakli uhlí žeravému, z něhož ani dým ani pýř pocházé, dosiehne zlata zle dobytého vedlé váhy uhlé a ztratí vieru svú.

Rozdiel dvanádstý, o čtení kněh nesvatých a zvonění nebo tlučení súd mudrcóv indiských

Uzří li kto se čtúc kněhy pohanské vysokým a jasným hlasem, ano lidé slyšie, múdrosti jeho mnozí budú potřebovati. Pakli to knieže vidí, bude chválen pro svítězenie. Pakli kto vidí se zvoniece v zvon kostelní nebo v klepačku tlúci, velikým bude v obci, užitečných řečí svolávaje lidí k libosti. Pakli to knieže vidí, duostojnějších svých ke ctným věcem ponukne, dlúhost dní bude mieti a míl obci bude. Pakli on, točiž knieže, zvoniti nebude, ale zvoniece uslyší, týž výklad sna bude. Pakli jest člověk obecní a chudý, bude slúžiti pánóm u prospěšenství. Pakli to žena uzří, hanby svěcké a zlé pověsti dójde.

Rozdiel třinádstý, o stavení kostela rozsud mudrcóv indiských

Komuž se sní, an kostel stavie, jest li král, ženu svú v skóře ozdobí a povýší vedlé velikosti stavenie. Pakli to člověk obecný vidí, zbohatie věnem ženy své. Pakli žena to uzří, má li muže, ovdovie a jiného pojme. Pakli jest panna, pojmeť skóro muže.

Rozdiel čtrnádstý, o klanění modlám vedlé smysla mudrcóv perských etc.cizojazyčný text

Ktož ve snách modle se klanie slunečné, samého krále bude prositi a bude uslyšen a přiblíží se jako modle. Pakli to král vidí, jiného krále přiezni stálé dójde. Bude li modla Měsieci posvěcena, jíž se klanie, bude vládařóv kniežecích prositi a obdrží, zač bude prositi. Pakli ta modla Dennici bude posvěcena, králové úředníkóv milosti dosiehne. A tak o modlách jiným hvězdám posvěcených bude

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).