Beneš z Hořovic: [Překlad kroniky Twingerovy, rukopis B]

Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. IV E 29, 1r–65v. Editor Šimek, Štěpán. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<10<1r1v2r2v3r3v4r4v>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

tak, neb křesťané držie o tom. A ten jistý chrám po pěti stech letech byl vypálen a zbořen a to město Jeruzalém také bylo všecko zbořeno od toho krále z Babylonie řečeného Nabochodonozor. A potom udělali Židé zase ten jistý kostel i město XLVI let, ale nebyl tak krásně a tak bohatě udělán jako dřieve, neb to město a ten chrám dřieve často dobýván od pohanóv.

Šalomún měl LXX žen

Šalomún byl tak múdrý, že věděl všeho koření a kamení moc. A on udělal rozličné žehnánie, ješto jím zlé duchy z lidí vyhánějí, neb před božím narozením měli čerti větší moc nežli nynie. Šalomún udělal sobě jeden králový palác i byly v něm lavice a stolice vše zlaté a stříbrné, drahým kamením a jinú rozličnú věcí okrášlené.

O Šalomúnových ženách

Šalomún byl smilný velmi a měl sedm žen oddaných kromě jiných žen. A byl v ty časy obyčej, ktož najviece žen a dětí měl, ten byl najvzácnější. Šalomún tak jest byl múdrý, avšak zapřel své viery pro jednu ženu. A když jest byl stár LXXXX let, umřel a byl pohřeben v svého otce hrobě [v]text doplněný editorem Betlémě.

Židé měli dva krále

Po Šalomúnově smrti kralovali sú jeho synové Roboam a druhý Jeroboam tak, že královstvie bylo rozděleno na dvé. A byl Roboam králem nad tiem lidem israhelským, to slóve Samaria, ta země. A tak byla dva mocná krále mezi Židy a tě dvě království kralovale V set let.

O profétách

Roboam, Šalomúnóv syn, kraloval v té zemi Judia, totiž v Jeruzalémě, XVII let. Za toho krále časóv Gias, ten král z Ejipta, dobyl toho města Jeruzaléma i oblúpil město i ten chrám. Za těch časóv byli tyto čtyři proféty: Achiáš, Johel, Amon, Azariáš před božím narozením. Abiáš kraloval III léta a ten zabil krále isdrahelského řečeného Jeroboam a jeho lidu XV set. A ten kraloval XLI let, ten zrušil modly pohanské a zabil toho pohanského krále múřenínského a jeho lidu na patnácte set. Jozafat kraloval XXV let. Za těch časóv byli živi tyto proféty: Eliáš, Elizeus, Abeáš, Zachariáš, Micheáš před božím narozením tisíc let.

Eliáš a Enoch

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 16 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).