[Knihy lékařské]

Moravská zemská knihovna (Brno, Česko), sign. Rkp 156, 168 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

v něm páliti má, a nech, ať se pálí, a když již viece téci nechce, to jest znamenie, že již viece vody v nádobě hadové nenie, a tak nechaj, ať oheň sám od sebe znenáhla zhasne, a odejmi sklenici od hada a vodu zacpaj voskem dobře. A věz zajisté, že vešken neduh ten tváři, jakož vieš, mine a zhyne. A mnoho jest jiných rozličných a neznámých lékuov, ale zajistéť pravím, že tento jest lék mimo všecky jiné léky.

K témuž jiné lékařstvie

Vieš, že jahod ani vody jahodové ne každý mieti muože, aniž každý učiniti umie, ani vždy jest čas hotový těm jahodám, neb sú jediné jedniem časem a jednoho měsíce. Také že vždy ke všie potřebě té vody nemuožeš, ale bude liť k tomu potřebie od toho neduhu pomoci, jakož s již slyšel o jahodové vodě, takto učiniti muožeš a připravovati muožeš.

Vezmi najprvé tyto věci a ztluče, ješto německým hlaholem takto slovú: glét, a sú ty pěny, ješto sejdú z střiebra anebo z zlata, když v volově střiebro čistie. Jakož to vědie o tom ti jistí, ješto se s tiem obierají na horách. A ten jistý glét najprvé dobře ztluc v moždíři na prach a potom prosej skrze čistú rúšku a chovaj jej do té chvíle, dokud nepoviem, k čemu jest. Potom vezmi jedné věci, kteráž německy slove špízgloz, toť jsú pěny od rozpuštěného skla, když v hutech skla rozpúštějí anebo pálí anebo palují. A to nalezneš u zlatníkuov, toho vezmi, ztluciž na prach v moždieři. A prosej ten prach skrze hustú tenkú plátennú rúšku a schovaj ten prosetý prach až do chvíle, což z toho prachu činiti máš, toť ihned poviem, ješto mnohým pomohlo, ješto z těch prachů pocházie, když je spolu sjednáš.

Vezmi toho prachu, ješto slove glét, a vezmi za II penieze a vlož je v čistý rendlík, ješto prvé dobře jest vodú napojen, a k tomu prachu v ten rendlík nalí málo octa dobrého vinného, as třikrát nebo pětkrát anebo jakož uzříš, a přistav ten jistý hrnek k ohni a zvař ten jistý prach s tiem octem asa za hodinu, častokrát miešeje lopatkú k tomu učiněnú. A po hodině zstav rendlík s ohně, ať na dno padne, což jest hrubého v rendlíku. A když čistá voda ostane navrchu, proceď ji skrze plst z rendlíka

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).