[Knihy lékařské]

Moravská zemská knihovna (Brno, Česko), sign. Rkp 156, 168 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Nepí piva z pomyšlenie. A také vody na lačný život nepiti, neb všecku žádost k jedení uhašuje. Také píti čisté vždy pitie a kalného se varovati. A také na sytý žaludek příliš mnoho nepiti, ale raději se procházeti. Také čím jest lepšie pitie, tiem po obědě jest škodnějšie. Jako praví mistr Avicenna, že to silné porážie nepožitú krmi svú mocí a tudy životu uškodí. Také v létě muožete jiesti studené krmě, ale ne vždy teplé, ale v zimě vždy horké. Také na sytý žaludek nemyti se, ani také brzo po lázni jiesti, neb v lázni žaludek své přirozenie ztratí a pro rozličné vlhkosti požiti nemuož. Také se ve mnohých lázniech nemyti, neb se od toho rozličná nemoc stává.

O třetiem

Takto učiň, aby sobě člověk neuškodil na hýbanie ani mnoho chodil úsilně, nebo těžké věci mdlé duši a ven pudí. Také slušie skrovně pokojnu býti, tak, aby v obém člověk měl pravú smiernost.

O čtvrtém, o spání a bdění

Také učiň, aby vždy člověk včas lehl a šel spat, to jest, když mrká, a vždy usnúti máš na pravé ruce, potom, líbí liť se, obrátiti na levú. A také nespěte ve dne mnoho, ani viece, když žaludek prázden jest, jako v nešporní hodinu, neb od toho stává se zimná nemoc. O tom mistr Ipokras praví: Sen jest jako smrt oblečen, aby v noci neběhal a dne nezmeškal v jeho dielo, totiž aby v noci spali a ve dne bděli a dělali. Také na hřbetě nespěte, neb od toho padúcí nemoc bývá.

O pátém, to jest o měkosti a tvrdosti v životě

Učiň, aby se člověk horkého povětřie choval, pro veliký pot člověk bývá měký. Také se jest varovati veliké zimy, neb to svieže mokrost a studí žaludek, svieže a tvrdí.

O šestém, to jest o veselí a o smutku

Takto učiň, aby se varoval přílišného veselí, nebo velikým veselím srdce se otvierá a duše vystúpí. O tom praví mistr Galienus: A nejeden směje se umřel. Také se stává od velikého hněvu neb z smutku, neb smutek raní srdce a mdlí a odtud se nemoc stane. A o tom praví mistr Avicenna: Veliké se radosti chovajte a smutku ustavujte přes noc.

Toť jest těch šest věcí, na nichž každého člověka zdravie leží. Toto jest vybráno z knih lékařských krátkými slovci, a ktož proti tomu mluví, ten nenie lékař, ale klamař, neb mluví proti mistru Ipokrasovi, Galienovi, Avicennovi a proti mistru Atvinovi.

Proti moru pilule

Vezmi tuskáský šafrán puol lotu, hadového kořenie puol lotu, římské myrry puol lotu,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).