a nech, ať uvře, a vždy míšej lopatkú. A když uzříš, že se červenati bude, tehdy přičiň nětco málo vosku čistého a galbanu. A potom vlí na čistú vodu, a chceš li mieti pěknú mast, přičiň serapiumcizojazyčný text, a budeť pěkná.
Mast pruská obecná
Vezmi pryskyřici a vosk a aloe epaticum, antiogmetcizojazyčný text a staré sádlo a dřevěný olej jako toho kterého, spustiž v hromadu, a spustě zcediž, schovajž to dobře.
Mast bielá takto
Plajvajs a bielé kadidlo a přičiň málo galbanu a žernovky rakové, a to vše na prach rozetři a to rozpusť s vodú ruoženú. A pak tři tak dlúho, až se i voda ztratí, a tak směs potom s olejem dřevěným, a bude mast dobrá.
Opět
Vezmi plajvajsu II libře a glétu puol libry a každé zvláště zetře, a prvé prach plajvajsový směs s olejem dřevěným. A potom přičiň prachu z glétu. A potom mastix, totiž peltram benátský, a bielé kadidlo, a tak dlúho tři v pánvi, čím déle, tiem lépe. A naposledy ruoženú vodu přidaj, tak dlúho dělaj, až i husto bude a tučno, a potom schovaj.
Ranná mast velmi dobrá
Vezmi múky žitné a sádlo vyškvařené z starých slanin, stred a víno, vař to spolu, a potom zcedě schovaj.
Opět
Vezmi múku žitnú, polej a pelyněk a dřevěného oleje a staré sádlo vepřové, což se zdá jako kterého toho, spustiž v hromadu a zpustě zcediž a schovaj to.