[Knihy lékařské]

Moravská zemská knihovna (Brno, Česko), sign. Rkp 156, 168 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

o prsech ženských nebo což slušie k kokotu, ceckuom ženským, též také jest lékařstvie o otoku nárokuov.

Proti otoku nárokuov

Vezmi rútu a zetři ji z bobkem a přikládaj na otok, a pomineť.

Komu luono oteče

Ješto jedno pachole urazilo se, že jednomu luono oteklo a bolelo, ztlukúce bzový květ suchý s starým sádlem vymočeným, přikládali sú, ihned spalo dobře, a jiný člověk též, to jest zkušené.

Proti pruotrži

Vezmi husie mozk, chlupáček, máčku kořenie, a udělaj mast, vymoče staré sádlo, pamazuj tiem, kdež jest protrž. Itemcizojazyčný text pí nátržník, vaře v starém pivě anebo v čem chceš, a udělaje podušky, vecpaje tam střevo, založ poduštičkú. A tiemto se máš pařiti najprvé: Vezmi nátržník, řepíček a čapí nosek, vař u vodě a tiem se pař. A potom tú mastí maž a ten traňk pí, a budeš zdráv, leč by byla zastaralá protrž.

Počíná se lékařstvie proti ženským nemocem, když od nie velmi teče čmýra a také když se v nie stavie čmýra. A také proti bolesti matky.

Najprvé slušie věděti, čeho se má nemocná žena varovati a čeho má požívati v své nemoci. Najprvé se má varovati všeho, což měkčí, jakožto mléčných věcí a ovoce, starého piva. A má li muže, toho se se vší pilností najviece se varovati, aby s ním skutku neměla.

Itemcizojazyčný text těchto věcí má požívati, na čtítrobu má se napiti vody života, latině slove aqua vite.cizojazyčný text A potom muože li se zdržeti od jídla a od pitie za jeden den. Itemcizojazyčný text nadělaj prachu z čelisti kostí štičích a ten prach jez s tvrdými vajci, posýpajíc vajce. A na ty vajce pí dobré víno, a také jiná lékařstvie učiň.

Proti přílišnému otoku

Vezmi muškát celý a vlož jej v jablko farlejové a upec to jablko, a když upeče, vyňma muškát, sněz na čtítrobu. A to čiň, dokudž nepřestane.

Ještě jistější lék

Vezmi šafránu benátského za gr. anebo lot a tolikéť medu jarého, a pakli nemáš, ale jakého koli, směs v hromadu na dlani mezním prstem, a to jest, ješto prsten bývá na něm, a když zmiesíš, udělaj tiem prstem kulek devět. A pak ráno pohltni tři kulky na čtítrobu a potom nepí ani jez za dobrú chvíli, pak opět večer tři a potom též nejez ani pí, jdúci spat, a opět ráno tři a též učiň. A když pohltíš ty tři kúsky, rci takto: Což jest mého přirozenie, zuostaň při mně, a což jest cizího, jdi pryč ode mne, ve jméno božie, i Syna, i Ducha svatého. Amen. A tak rci po každém přijetí.

Opět proti čmýře

Vezmi dobrú mysl a vař ji u vodě, s prúdu vezma.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).