[Knihy lékařské]

Moravská zemská knihovna (Brno, Česko), sign. Rkp 156, 168 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

před trápením. Také pivo má býti dobré, ješto nenie nikdy načínáno, a vařiti v novém hrnci a nedati kypěti a dobře přikryti pokličkú, ať pára ven nejde.

Opět proti zimnici

Vezmi semiečko hořkého lupene a to zetři, což se zdá, a daj píti ráno a večer jednú nebo dvakrát, doniž bude potřebie, a budeť zdráv.

Proti zimnici a proti nemocem hlavy a žaludka

Vezmi verbenu, bukvici, vařiž ji a pí, hlavě zdrávo a zrak ostří a zahánie zlú páru z žaludka a z střev a nečistoty z plic, z jater a prsí vyhánie. A zimnici vyhánie třmi listy a toliko kořeny verbeny a betoniky tolikéž vařené a pí, než ho napadne.

Opět proti zimnici

Vezmi galganu, citvar a bielý zázvor, zřežiž všecko v drobné kusy a daj vypiti vše z ženým vínem před tiem, když chce člověka třiesti.

Proti zimnici takto

Vezmi list koprový s stéblem, usuše zetřiž na prach a píž to s vínem teplým, prospěšno jest.

Čtvrtý den proti zimnici i proti tajné

Vezmi balšán, pelyněk, kmín polní a vař s pivem nebo s vodú a daj nemocnému píti několikrát přez den, a budeť zdráv.

Čtvrtý den zimnice takto

Vezmi srdce zaječí a rozetři je s vínem, přičině deset zrn pepře, rozhřívaje daj nemocnému píti ráno a večer.

Opět jinak

Vezmi jitrocel a setři s vínem, přičině deset zrn pepře. A muožeš zájemnieho kořenie přičiniti, též mateří dúšky s bobky a daj nemocnému píti.

Proti zimnici takto, ješto nemají stolice

Vezmi režnú múku a med, učiň z toho těsto, vezmi dlúhý pepř, šafrán, muškátový květ, chvojkový prach, toliko jako onoho všeho, učině to těsto, nadělajž šišek maličkých, chovaj je, ať uschnú, byť pak za šest let ležely, neškodíť jim. A komuž potřebie, rozmoče oplatek, obinúti v to šišku a ráno pohltni tři šišky, večer opět. A potom ráno sedm. Jestli člověk velmi zatvrzen v životě, a také znamenaj, jestli člověk silnějšieho přirozenie, tehdy viece, pakli mdlejšieho, tehdy méně požívati té věci. Tuť zimnice přestane i tvrdosti zbude, toť jest obé dobré a zkušené.

Chvojkový prach takto má dělán býti

Nakopaje chvojky, ostruž svrchu čistě třeba li paznehtem, oblúpaj ty kožky a prostřední stržeň zavrž pryč, a ty kuožky toho kořenie namoč v mléce kozím za den a potom vysuše ztluc na prach, a druhdy v kraviem mléce muože moknúti. A druzie močí za dva dni, ale varuj tváři před tiem mlékem. A druzie omočenú topenku u víně posýpají tiem chvojkovým prachem. A mohl by mědi pilované pilníkem přičiniti v ten prach. A to jest zkušeno.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).