[Život Krista Pána, rukopis A]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII A 9, 113 f. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka
<<<<<25r25v26r26v27r27v28r28v29r>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

oltářem, v jeho svatú tvář mile hlédáše, vidúc, an na oltáři sedí a na svú matku i na ty, ješto přěd oltářem stáchu, osmyslnú tváří hledí. Zatiem kněžie přizváni a tu podlé obyčeje zákona Starého jako chudého člověka dietě skrzě ofěru pěti peněz vyplaceno. A v túž hodinu Matka božie přistúpivši, s jasnú myslí děťátko s oltářě sněmši, dva ptáky, hrdlicě neb holuby, ot svatého Ozěpa vzemši, nábožně poklekši, oči svoji světie k nebesuom vzvedši, vecě: „Přijmi, milosrdný hospodine, tuto ofěru, jížto tobě toto malé děťátko naše, tvój milý syn, dnes najprvé ofěruje.“ A když ona to klečéc nábožným srdcem mluvieše, tehda to svaté děťátko Ježíš svoji ručicě k svýma ušima přichýliv, oči k nebesuom vzvedl, a kakžkoli ješče nemluvil, neb jen čtyřidcěti dní vstář byl, však tu ručičkama ptáčka dosáh, matcě pomohl na oltář ofěrovati.

Potom tu ofěru dospěvše, Matka božie a svatý Ozěp s děťátkem z Jeruzalema vyšli i šli k světie Alžbětě, jakž jest byla Matka božie zamyslila, prvé než by z toho krajě vyšla, aby svaté Alžběty navščievila a svatého Jana Krstitele, syna jejie, ohlédala. A když tam k světie Alžbětě Matka božie přišla, velmi sě mile uzřěle, utěšený sobě hod učinile a v tú svatú děťátkú veliké utěšenie jměle. Tu sě také tě dvě svatie děťátcě, Ježíš a svatý Jan, mile sě uzřěšta a divným činem svatý Jan, kakžkoli mladé dietě jsa, počestně sě k Ježíšovi jako k svému hospodě jmějieše.

O postúpení Ježíšovu do Ejipta

Potom přěbyvši Matka božie u svaté Alžběty několiko dní, odtad sě s děťátkem a s svatým Ozěpem povzdvihše, do města Nazareta sě vrátišta,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).