[Život Krista Pána, rukopis A]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII A 9, 113 f. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka
<<<10<1r1v2r2v3r3v>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

Neb nic cnějšieho, nic rozkošnějšieho, nic užitečnějšieho duši nenie, než buoha na paměti jmieti a skrzě to k tomu sě vždy připraviti, kde má člověk po tomto krátkém světě na věky přěbývati.

Ale jež jest pamět člověčie u prodlení časa k zapomnění hotova, protož já, predikátorového zákona nedóstojný duchovný, jal sem sě po to dielo, počen psáti o počátku našeho spasenie. Najprvé o narození Marie, Matky buožie, i o všěch jejie přieběziech, v kterých časiech co jest činila, kde li jest bydlila, které li obyčeje jměla ot jejie dětinstvie až do Syna buožieho porozenie. Ale jež jest prorok Isaiáš o jejie svaté milosti prorokoval a řka: „Vynde prut z kořene Jesse a květ z kořene jeho vzende,“ proto inhed o tom nebeském květu Jesu Christu podlé toho píši, kak jest od toho přěslavného prutu, své milé matky Marije, pošel buoh a člověk pravý, kak li sě je na tomto světě podlé dávného proročstvie s lidmi obcházal i o jeho svaté krvi prolití a na nebesa vstúpení a Ducha svatého apostolóm seslání. A to sem umyslil s pomocí Ducha svatého pořád psáti, aby u budúcích časiech bohobojní křestěné na těchto knihách čtúc, v Jesu Christu sě kochajíc, buoha chválili, jeho miléj matcě čest i chválu vzdávajíc, za toho, jest to kázal česky psáti, buoha prosili a s ním sě všickni buohu dostali věky věkóm. Amen.

Život svatého Joachyma a svaté Anny

Svatý Jeroným nalezl psáno, jež Joachym z Galilejské vlasti z města Nazaret pojal sobě hospodyni, jiejžto jmě Anna bieše. Po všě časy svój stav podlé buoha ctně vediešta, jednu částku svého sbožie božiemu chrámu a sluhám božím, druhú částku chudým a pútníkóm dávášta.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).