[Život Krista Pána, rukopis A]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII A 9, 113 f. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka
<<<10<2v3r3v4r4v5r5v6r6v>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

větrem ješitné chvály, ani protivenstvím, ani kterým tohoto světa prospěšenstvím s pravé cěsty sblúdí, ale bezpečně příde k břěhu věčného otpočívanie.“ Tu také praví svatý Bernart: „Ve všech potřěbách, v núzi, v rozličném nebezpečenství i ve všěch příhodách Marijě pros, Mariji vzývati pomni, nebo ktož sě jiej porúčie a ji spomocnicí sobě má, ten nezablúdí ani sě rozpáčí, ani sě kdy čeho báti bude.“ Protož, milá hvězdo mořská, Maria, matko nebeská, na věky mezi ženami požehnaná, pro tvé svaté narozenie tobě vešken svět vzdávaj chválu. Ten den tvého narozenie dřieve lidmi nevěděný byl vždy v nebesiech slaven.

Potom jednomu svatému otci zjeveno, aby den tvého narozenie svaté cierkve přikázaním byl dóstojně pamatován, v němžto přědóstojného dne pamatování, ó, přěmilostivá Matko božie, nás, hřiešných, nezapomínaj. Učijte všickni tvú svatú pomoc, kteříž kolivěk pamatují dóstojně tvé svaté narozenie, abychom skrzě tvú prosbu přišli k nebeskéj radosti, k nepřěstaléj chvále, k věčnému životu, tu kdežto s svým milým synem přebýváš, jenžto tě nade vše stvořenie královnú učinil na věky věkóm. Amen.

O milosti svaté královny

Co jest po svém narození Maria činila až do svého otdánie, o tom svatý Jeroným nalezl psáno: „To svaté dietě když tři léta vstáři bieše, do chráma ji božieho Joachym a Anna s obětí přivedli, a jež bieše k uoltáři po pětinádst stupních jíti, divným činem to malé děťátko Maria tak beze všie pomoci po těch stupních k oltáři vznide, jakožto by v stařějších letech byla.“ Tu obět ofěrovavše, dcerku svú Mariji s jinými pannami v chrámě

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).