[prozaická povídka o Alexandru Velikém]

Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. II C 10, 28r–84v. Editor Šimek, Štěpán. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<<<64v65r65v66r66v67r67v68r68v>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

protivie. A protož neuslyšé liť anebo uslyšé, vždyť škodu učinie. Takovéť jsú bohyně tvé, jenž nahlástky slovú. Toť jsú muky, o nichž jsú tobě tvoji učedlníci pravili, jenž tě jako mrtvého mučie a kvielé. A chceš li právě spatřiti, nic horšého nemóž kto trpěti, nežli ty trpíš, neb kteréžkoli znamenie pravili jsú tobě mistři tvuoji, že jsú u pekle ustavené, a ty tudiež muky budeš trpěti, aby zlodějstvo, lúpež, cizoložstvie a smilstvo páchali, neb pravie, že u pekle vždy jsú žézniví, aniž mohú nikoli býti nasyceni. A ty máš takú žádost zbožie dobývati, že se jich nikdy nenasytíš. A dále všecko, jenž pravie, by u pekle bylo, to v tobě přebývá. Běda tobě, nebožtíku, jenž po smrti tolik a také muky trpěti budeš. Přečet ten list Alexander, rozhněval se jest velmi pro bezprávie bohové, a tak potom inhed odepsal jemu takto.

Kapitola XCVI.

Král nad králi a pán panujících Alexander, syn boha Amona a Olympiady královny, Dindimovi zdravie. Jestliže všecko shledává se na vás, co jste nám po listech vašich vylíčili, sami móžete dobrými lidmi slúti, jenž jakožto dietě ižádných hřéchóv nečiníte. Ale ještě vězte, že toho živuota ne z ctnosti, ale z obyčeje činíte neb podlé obyčeje, aneb se bohy nazýváte, aneb nenávistí hnuti jste proti nim. Řekli ste zajisté, že země své neořete, semen sieti nechcete, vinic ani stromóv nesadíte, domóv nestaviete. Zevné dolíčenie jest, že želez nemáte, jimiž by měli dělati, sieti i orati nemóžete. A protož, jedúce kořenie, musíte svój život vésti jako bravové, suchý a divoký, neb nemóžete mieti ani obilé, ani masa, ani ryb. I zdali toho vlcé nečinie, kteřížto když se masa najésti nemohú, země se nasytie. Ač bychom mohli vjeti u vaší zemi, nemohli bychom vzieti múdrosti

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).