Vavřinec z Březové: [Snář Vavřince z Březové, stockholmský rukopis]

Moravský zemský archiv (Brno, Česko), sign. G 10, č. 412, s. 41–256. Editor Hořejší, Michal. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<<<154155156157158159160161162>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

jinému toho vládanie popřeje. Pakli kto makaje potmě lampu zajže, aby viděl, stane o úřad a bude mieti. Pakli bude chtieti zajžéci a nezajže, bude usilovati o úřad a nedójde jeho. Pakli to král vidí, by zažehl lampu, aby se opatřil v temnostech, pečovati bude, aby byl viece oslaven, a dójde toho. Pakli to mnich vidí, prospěje u vieře. Pakli kto komu dá světlo, pochválí jeho neb čest dá jemu. Pakli kto zažehl oheň, aby se ohřiel, prositi bude vládaře za pomoc a stane se jemu. Pakli kto peče maso u ohně, bude žalovati škodně lidem. Pakli jie maso pečené, hřiech a hanba potká jeho před lidmi a vedlé váhy jiedla bude zamúcen. Pakli kupec vidí, by kupectvie jeho nebo miesto, v němž jest kupectvie, bylo spáleno, zisk rychle vezme v svém těžení, ale se lstí a zklamáním.

LII. O ohni dómysl perských a ejipských

Komu se zdá, by duom jeho shořal, od krále nebo pána bude múcen. Pakli rúcho jeho jest spáleno, pohyne chvála s dóstojenstvím jeho. Pakli jest spáleno luože jeho, ztratí ženu neb ženimu svú. Pakli který úd bude spálen, ten utrpí strasti, kohož ten úd znamená. Pakli kto jie řeřavé uhlé bez ojženie, obohatie od kniežete. Pakli zajže oheň v sudě, bude slúžiti mohutným. Pakli vodú zhasí ten oheň, rozhněvá mohutné. Pakli vezme popel z ohně, bude obohacen od vládaře středmě. Zajže li král lampu, zveličen bude skrze svítězenie nad nepřátely. Pakli to učiní obecný člověk, zbohatie vedlé váhy světlosti.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).