Přistav sejr v horké vodě, a když uvře, protiskni tu jíchu skrze sítko, a budeš li chtieti, okořeň a omasť.
Jícha na bobrový ocas
Uvař prvé ocas namiesto a oblup s něho kuoži i potom skrájej jiej na kusy aneb nechati celého. I nasušiž topének z bielého chleba a ty omoč v dobrém víně. Potom to protiskni skrze hartuch a to okořeň – zázvor, skořice, hřebíčky a květ. Jest li víno kyselé, ale oslaď medem. Vařiž potom v té jíše ocas. A táž jícha muož býti na vajce nadievaná neb na klobásy kaprové, o těch hledaj napřed.
Jícha na kapúny
Rozetři mandlov s jich plíčkami, a rozpusť tou jíchú, v kteréž kapúni vřeli, potom proceď a okořeň zázvorem, květem, pepřem a omasť sádlem. Potom vlož v tu jíchu kapúna, nechť v ní vře.
Jícha na jeleninu
Nasuš topének z režného chleba, potom je vař v octě, u víně spolu smiešeném a protiehni skrze hartuch a okořeň – pepř, hřebíčky, květ, a omasť, nechajž, ať v tom vře, a bude li kyselo, přičiň medu.
Jícha na srnu
Rozetři bielého chleba s vínem a přilí k tomu vody, omasť a okořeň.
Jícha na zajiec
Zsekaj zajiec na kusy, nech, ať v soli poleží, potom pec na roště. A když opečeš, vezmi octa, což k tomu dosti jest, a máš li, krve přilí k tomu. I okořeně a omastě, vař v tom, a usmaž naň cibule. Pakli jej chceš mieti v sladké jíše, tehdy dělaj naň jíchu jako na srninu.
Jícha na veveřice
Uvař veveřice najprv u vodě, potom vař v jíše masové. Pak na ně jíchu, učině z řeckého vína a z povidl, a játřičky rozetři a rozpusť sladkým vínem, protáhna okořeň a omasť, nechť v tom vrú.
Jícha na pečené ryby
Rozetři bielého chleba a řeckého vína, potom rozpusť vínem a octem, spolu smiešeje, okořeň a oslaď a v tom vař pečené ryby.
Kaše z rejže neb z rosy den postní
Zvař rosu v úkropě, potom v mandlovém mléce. A rejži ztluc v moždieři dobře neb zetři. Potom zvař s mandlovým mlékem a též muožeš vařiti v smetaně nebo v mléce omastě.
Kaše z vína
Namoč v sladkém víně bielého chleba, zetřiž v pánvi a potom vař. A když povře, vraž do něho několik žlútkov vaječných a oslaď to medem nebo cukrem.
Kaše z mandluov
Rozetři, což muožeš nejlép, nebo ztluc. Potom rozetři po druhé z