jádra. Potom tam nacpaj špíže té prvnie a zastrč špičku i pak omoč tu hrušku v to těsto, peciž v másle aneb, nastrkaje fíkuov a jablek na rožník, omočiž v to těsto a pec, neb oblúpě břeskve i vyvrha pecku, potom nacpati špíže a špičku zavřieti i péci, též omáčeje v těsto, nebo u višně surové. Anebo každé ovoce surové muož v tom těstě péci.
Kyselice z kaprových lupin
Vezmi trochu lupin a namoč je u víně, nechť moknú, na týden. Potom ty lupiny vař dobře a potom protiehni skrze hartuch. A nadělajž topeniček z bielého chleba, ať jsú červené. Potom ty lupiny a ty topenice ztluc v moždieři a protáhni ty lupiny netlučené s těmi topeničkami tou jíchou, kterúž si protáhl. A dajž do hrnce, dajž kořenie – pepře, zázvoru, hřebíčkuov, anézu, medu, coť se zdá, ať jest sladko, zvař to dobře. Potom vezmi mísu nebo malé necky, pomažiž jich maličko medem a vlíž na ty necky neb na tu mísu. Potom, když ustydne, krájejž tu kyselici pošikem, dávajž na mísu. A pospi, čímť se zdá najlépe.
Jícha na jeleninu novú
Vezmi octa a piva, směs spolu a tiem zvěřinu z jejie krve vymyj. Potom skrze sítko proceď a v tom zvěřinu zastav, na kusy ji zsekaje, usuš z režného chleba topénku nebo dvě a zkrájej některé jablko a cibuli asi jednu, dajž to všecko do té jíchy k zvěřině a tak spolu vař a zasol, co vhod, a nedaj převřieti zvěřině. Přebeř ji a jíchu skrze sítko proceď, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a drobet šafránem. A když ji na mísu dáš, daj svrchu pretovaná jablka.
Jícha na jeleninu novú jiným obyčejem
Vezmi jeleninu, vymyj ji v víně, a kdež jest krev, vytlač ji dobře do vína. Vezmiž hovězí polévku neslanú a to víno, kterýmž s zvěřinu vymýval, zastav, ať zevře, na tichém ohni, dajž tam jeleninu a vař, usuš topénku některú z bielého chleba černě, daj k zvěřině, ať spolu vře. Potom, než zvěřina uvře, přebeř ji a jíchu protáhni nehustě,