nasuš z bielého chleba topének, zřež je drobně a daj na mísu pod mníky.
Úhoř v lampredové jíše
Vezmi malvazie a pusť kaprovú krev do něho, usuš topének z bielého chleba černě, omoč je v studené vodě a vyždmi, daj je do moždieře a řecké víno k tomu, ztluc dobře. Potom rozpusť tiem malvaziem a daj do kotlíka, ať zevře, potom ji skrze čistú rúchu protáhni a daj zase do kotlíka, opař úhoř a vykuchaj jej, potom zřež na kusy a vklaď do té jíchy a uvař namiesto. Oslaď jíchu cukrem, okořeň zázvorem, hřebíčky, a těch daj dosti, skořici a málo pepře. Bude liť jícha černá, ošafraň, pakli bude černá, netřeba šafránu. Daj do nie mandly krájené a víno řečské. A tak jej namiesto uvař.
Lampredu takto stroj
Vezmi malvazie nebo výborné víno pintu nebo puol druhé, nalej ho na necky, vsaď do něho lampredu. A když se velmi napie, zabí ji v každé té dierce, kteréž […]text doplněný editorem[265]seříznuto s okrajem hrdlem má, ať z nie to vše…[266]torzovité slovo vyteče, co se jest napila. [A]text doplněný editorem[267]seříznuto s okrajem když umře, přeřež ji na [dvé]text doplněný editorem[268]seříznuto s okrajem nebo na tré, prosol ji namiesto. A když solí ponajde odpec na roště, až se nám tak ku…[270]torzovité slovo prýštěti bude, potom tu kuoži strhni nožem doluo všicku, zřež ji na kusy, jakžť se bude zdáti, usuš některú topénku z bielého chleba a řeckého vína vezmi, dajž to do pánve nebo do moždieře, utluc dobře, rozpusť potom tiem vínem, v kterémž jest byla lampreda, protáhni skrze sítko, okořeň všemi kořeními, oslaď cukrem nebo medem, vklaď tu lampredu do jíchy, ať v ní vře hodinu nebo puol. Chceš li hned teplú jísti, muožeš, pakli ji chceš na studeno, schovaj ji do čistého hrnce a přikryj pokličkú,