[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

drobně a žlútkov vaječných přičiniti a kořenie, cožť se zdá, a petružele zelené. Též také o skopových a, obvále v bielú múku, smažiž to na pánvi v sádle nebo v másle, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré.

Klobásy takto dělaj

Udělajž miešená vajce, ne tvrdá, ani také měká, zsekajž je drobně. Vezmi pak múky bielé, vína řeckého, petružele zelené, šalvěje a, v koření zaváleje, učiniž jako klobásy, a pec v sádle nebo v másle. Potom udělaj kořenie, jakéž koli chceš, na to.

Klobásy z masa kterého koli

Vezmi skopové jelito tučné, zsekajž maso s vepřovú bělí, což muožeš najlép, a okořeně, chceš li. Potom je vař a udělaj jíchu, jakúž chceš.

Klobásy z kterých koli ryb

Oblúpiti ryby, zřež z nich maso, zsekaj, což muožeš najdrobnějie, přispa málo múky, vína řeckého, mějž pak deštku čistú a tu zmaž volejem, ať by se ta sekanina nemohla držeti té dcky. Učiniž sobě ruožek z dobrú dierú a tak širokú, jako by klobása proniknúti mohla. A omoče ten ruožek v oleji a ruku sobě také omaž. Vezmiž té sekaniny, dávajž skrze ten ruožek na tu dcku, jak chceš jmieti dlúze neb kotúčkem, mějž volej horký na uhlí, peciž v tom ty klobásy jako jiné ryby. A když jich napečeš, udělajž na ně jíchu takovú jako na bobrový ocas. Ale to pomni, aby ty klobásy do oleje umietal z té dcky, na kteréž klobásy děláš. A nebude li chtieti padati doluov, ale oblí dcku horkým volejem a čiň, jako nahoře psáno stojí.

Kaše kuřecie

Upec slepici v hrnci jako hus i, ztluka ji, protiehni skrze hartuch s vínem a kořenie na to daj a vaječných žlútkuov, coť se zdáti bude.

Kaše semenečná

Zetři semenec surový, zvař to s vínem, a chceš li s krupicí bielého chleba a kmínu přičiniti a daj kořenie a přičiň vína řeckého. Makovú kaši též také máš dělati.

Kuřecie kaše

Vezmi dvě slepice, uvař je a odbeř od kostí a to zsekaj velmi dobře a zetři v pánvi. A vezma ty kosti, ztluc a proceď a ten tuk, jako vře li slepice, vezmi a vař u pánvi, přileje polévky.

Vaječná kaše

Vezmi vína dobrého a medu i vař to s kořením, ztluc pak vajec, cožť se zdá, a přičiň malú lžičku mouky, směsiž to s vajci, a proceď skrze hartuch a vař.

Jiná kaše

Vezmi víno, bielý chléb, ať se v

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).