Hlavu srnie takto připrav
Najprvé ji dobře obvař a obeř s nie chlupy doluo, vymyj čistě v studené vodě. Potom ji přistav a vař dobře tak dlúho, až se kosti …jímati[135]torzovité slovo budú a maso od kostí odevstane, vybeř kosti […]text doplněný editorem[137]seříznuto s okrajem, maso čistě usekaj drobně, usuš z bielého chleba dvě topénky brunátně, a to když jest jedna hlava. Daj je [k]text doplněný editorem[138]seříznuto s okrajem tomu masu, sekajž dobře, dajž potom strdi čisté k tomu a vždy předse sekaj všecko spolu, okořeň pepřem a toho dosti daj, zázvorem a hřebíčky, a ty také ať jest dobře číti, dajž to do horkého másla nebo sádla na pánev a zakrop vínem, daj do toho řečského vína, vysmaž dobře, až černo bude jako lektvař. A chceš li, vezma uši od té hlavy, ožluť je, a když na mísu dáš, vstav ty uši do prostředka.
Kačice v žluté jíše takto připrav
Najprv je namiesto uvař a jíchu na ně takto udělaj. Usekaj jim křídla, odpec je na rožníku na roště, usuš z bielého chleba topénku, daj to obé do moždieře a utluc dobře jako kaši. Vezmiž polévku s hovězieho masa neslanú a, měl li by, i s slepic, rozp…[147]torzovité slovo a protáhni skrze hartoch nebo sítko, vklaď do té jíchy kačice nebo tetřevy a přimasť je maličko sádlem, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře a potom daj na mísu.
A bude liť se zdáti, nasuš [z]text doplněný editorem[152]seříznuto s okrajem bielého chleba topének, tence zřež je, řepku tence, a když kačice na mísu dáš, pospi s těmi krájenými topénkami i zázvorem.
Řeřábky nebo drofy v žluté jíše
Vezmi slepice puol nebo čtvrt, jakž potřebie bude, upec ji namiesto. A řeřábky také namiesto uvař, daj tu pečenú slepici do moždieře a ztluc ji dobře, přidada topénku z bielého chleba, a když utlučeš dobře, rozpusť tú jíchú, v kteréž vřeli řeřábci, a pomni přidati do moždieře petruželného kořenie, aby se tlúklo s tú slepicí, protáhni potom jíchu skrze sítko nebo hartoch a vklaď řeřábky do nie, okořeň, jak chceš, zvař dobře a daj potom na mísu.