[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

a omasť sádlem.

Zelé kyselé

Zřež dlúze krom košťálov, což najténě muožeš, potom je vař u vodě. A když obevře, vlíž na sítko, a když prostydne, vyždmi je dobře. Potom vklaď zase do hrnce, protřesa ruozno, učiniž na nie mandlové mléko, nechajžť v tom vře. A zelené zelé muožeš též vařiti.

Kyselice

Nalí vína sladkého v moždieř, naspiž do něho múky čisté, nechť v tom vře. Potom učiň břečku medovú a okořeň ji, vlíž na tu kyselici, nechajžť s tiem málo povře.

O srní hlavě

Uvař hlavu namiesto, potom vybeř z nie kostí a oblúpě i jazyk, zsekaj maso i mozk, přičině jablek i vína řeckého. A což najlépe muožeš, okořeň – zázvor, skořici, hřebíčky. Smažiž potom v medu, přičině málo sádla. A týmž obyčejem muožeš telecí hlavu učiniti.

Presovanú hlavu takto udělaj

Udělajž též, jakož nahoře psáno stojí, jedno jablek nesekaj do nie, ale miesto jablek vraž vajec deset v tu dobu, když smažiti budeš. A také netřeba mastiti. A když vysmažíš, vykydni na rúchu čistú a potom zaváže presuj, nech tak v presu státi dva dni, dvě noci. Potom vyndáš ven a zkrájieš na topenice a uděláš na ně kořenie, jaké chceš, ostré, neb sladké. A toho povař málo aneb jez studené.

O zadušenině, což koli chceš zadusiti

To najprvé odpec viec než do polu. Potom rozetři chleba, s vínem procedě, vařiž v tom zadušeninu a přičiň povidl a okořeň a oslaď medem.

Těsto k koblihom

Učiň mandlové mléko s malvazím neb s dobrým vínem a zahřeje, ať jest dobře teplé, ale ať nevře. Zadělajž tiem těsto, ošafráně prvé, a zhnětiž dobře rukama. Potom rozvaluj to těsto tak zšíří, jako jest forma, pospa formy mukú, vložiž na to těsto rozválené. Nakladiž na to špíže k tomu připravené a přilože na to těsto, vydav druhú stranu formy a vyondaje pec v másle.

Špíži takto uděláš

Vezmi fíkuov a mandlov oblúpených, zsekajž dobře, potom zetři v pánvi a naleje strdi na rendlík, smažiž to dobře a okořeň dobrým kořením, ať pak ustydne.

Jiná špíže

Vezmi řeckého vína, rozetři to v pánvi, potom usmaž dobře v medu a okořeň. A v tom těstě muožeš péci nadívané hrušky, prvé uvařené neb upečené, rozkroje hrušku až do špičky, vyřežiž z nie

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 10 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).