[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

mísu dáš, daj svrchu pretovaná jablka.

Jícha na jeleninu novú jiným obyčejem

Vezmi jeleninu, vymyj ji v víně, a kdež jest krev, vytlač ji dobře do vína. Vezmiž hovězí polévku neslanú a to víno, kterýmž s zvěřinu vymýval, zastav, ať zevře, na tichém ohni, dajž tam jeleninu a vař, usuš topénku některú z bielého chleba černě, daj k zvěřině, ať spolu vře. Potom, než zvěřina uvře, přebeř ji a jíchu protáhni nehustě, daj do jíchy mandly řezané a řečské víno, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem a přimasť málo sádlem.

Jelenina z láku nebo jiná jakákoli zvěřina

Najprv ji [v]text doplněný editorem[13]seříznuto s okrajem vodě čistě vymoč a potom namiesto uvař a zřež ji na kusy. A jíchu na ni takto udělaj: vezmi piva a octa, usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v tom, ať rozevrú. Potom skrze sítko nehustě protáhni, a ať nenie jícha velmi kyselá, okořeň pepřem a hřebíčky. A svrchu, když ji na mísu dáš, daj smažená jablka.

Vepřovinu divokú takto stroj

Najprvé ji v vodě namiesto uvař a jíchu na ni takto udělaj. Usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v dobrém octě s pivem smíšeným, a když rozevrú, protáhni je skrze sítko, dajž do té jíchy vepřovinu, zřeže ji na kusy, okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem. A upretuj na ni jablek, přimasť málo sádlem jíchu a tak ji dobře zvař, potom daj na mísu.

Maso hovězie jako jeleninu

Vezmi masa hovězieho libivého, zřež je na kusy, vezmi

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).