daj do jíchy mandly řezané a řečské víno, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem a přimasť málo sádlem.
Jelenina z láku nebo jiná jakákoli zvěřina
Najprv ji [v]text doplněný editorem[13]seříznuto s okrajem vodě čistě vymoč a potom namiesto uvař a zřež ji na kusy. A jíchu na ni takto udělaj: vezmi piva a octa, usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v tom, ať rozevrú. Potom skrze sítko nehustě protáhni, a ať nenie jícha velmi kyselá, okořeň pepřem a hřebíčky. A svrchu, když ji na mísu dáš, daj smažená jablka.
Vepřovinu divokú takto stroj
Najprvé ji v vodě namiesto uvař a jíchu na ni takto udělaj. Usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v dobrém octě s pivem smíšeným, a když rozevrú, protáhni je skrze sítko, dajž do té jíchy vepřovinu, zřeže ji na kusy, okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem. A upretuj na ni jablek, přimasť málo sádlem jíchu a tak ji dobře zvař, potom daj na mísu.
Maso hovězie jako jeleninu
Vezmi masa hovězieho libivého, zřež je na kusy, vezmi vína kyselého, směs je [s]text doplněný editorem[22]seříznuto s okrajem slepičí krví, daj do něho maso a ponechaj ho tak státi za chvíli, potom je k ohni stav a vař. Okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem, upretuj na ni jablek.
Srninu novú takto stroj
Vezmi vodu čistú, vymyj srninu čistě, aby srsti nebylo, vezmi švestek vařených a tu vodu, v kteréž s srninu vymýval, proceď skrze sítko, daj ty švestky do nie a v tom tak srninu vař, přilej málo vína, osol vhod. Potom, než namiesto uvře, přebeř ji a jíchu protáhni, okořeň