peciž to v čistém másle. Pak jiné kosti ztluc v moždieři, rozpustiž tou jíchou, v kteréž si vařil, přilíž k tomu trochu vína, protiehniž skrze hartuch. Pak daj všecka kořenie bez hřebíčkuov a vlož tam ty koury sekané a přisol, zdá liť se, a dávaj na místu, dobréť jsú.
Chceš li mieti čistý a kyprý mazanec velikonoční
Vezmi sladkú smetanu a vstav ji k uhlí, ať se zhřeje. Potom vezmi mouku bielú, vsypiž tam v tu smetanu, ať bude jako kaše. A potom vezmi vajce a vlí tam, coť se zdá, kvasnic, vrtiž lžící za dobrú chvíli. A potom vezmi šafránu, hřebíčkov, potom sejr vsyp strúhaný tam s těmi vajci a klaď hned v těsto a za tepla to vsaď do peci.
O uspeninách
Vezmi víno a octa spolu, zmejž maso, potom proceď skrze sítko, vař v tom uspeninu a ryby též dělaj.
Jinak
Vař maso najprv u vodě, potom v dobrém víně a přičiň málo povidl a okořeň. Rybí pak uspeninu máš sladkým vínem, vymyti ryby a procediti i v tom vařiti uspeninu, přičině povidl.
Jiným obyčejem
Když kapr roztrhneš, nepeř ho u vodě a procedě vař hned.
Kapr v koření i jiné ryby
Roztrhna vycediž krev do vína a rozetra topeničku, vlož tam, procediž najprv a okořeň a vlíž na ty ryby.
Ryby v koření
Upec ryby a potom topeničku rozetři s vínem a cibule nasmaž v oleji a vlož vše na to.
Ryby v sladké jíše
Vezmi ryby a vař je u vodě, ne v slané, a s petruželí, a potom kus chleba bielého a petružel rozetra a té vody přilí a okořeň.
Jinak
Vezmi kapr, povař ho málo, ať lupiny sejdú, a potom zbeř maso doluov s kostí a to maso zsekaj dobře s petruželí. A potom učiň jako caltu mezi rukama a vlož v hrnek, ať se sevře, potom skrájej a učiň na to sladkú jíchu.
Štika v rosole
Učiň rosol, ať prvé vře. Potom vezmi štiku, vlož u víno nebo do vocta a potom v rosol. A když chceš, ať jsú tvrdé ryby, nalí na ně vocta, když vrou, a tak celé bude.
Kaše jablečná
Vezmi jablek, usmaž i s máslem. Potom přilí vína a proceď skrze rúchu a okořeň, chceš li, vraz několik vajec.
Jiná kaše
Vezmi bielý chléb, utopiž topénky a potom vlož u víno, ať se napijí, a rozetra protiehniž skrze hartuch, naspiž tam kmínu neb jalovce a oslaď medem.
O zajieci
Vezmi a oplákni jej v čisté vodě a potom jej vař, přileje vína. A