jak kto chce mieti hustú nebo řiedkú jíchu. Zakořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, vklaď do nie štiku a dovař ji v tom namiesto.
Štika po polsku jinak
Roztrhni štiku a prosol, zastav rosol nevelmi slaný, otuž ji dobře a vař s ní několik cibulí oblúpených, potom když se dobře obvaří, oceď ji, a tu cibuli daj do pánve, přidaj k ní kaprového mléka a kus bielého chleba, rozmoče v vodě, třiž dobře, přispi k tomu také drobet kmínu. Pakli by neměl kaprového mléka, ale některú bielú rybu, co by k tomu dosti bylo, pakli by ani těch neměl, vezmi ale kus štiky a zetři tak, jakož již pověděno jest. A když dobře utřeš, rozpusť tú jíchú, v kteréž s otužoval štiku, protáhni ji skrze sítko nebo čistú rúchu, daj ji do kotlíka nebo do hrnce a vklaď do nie štiku, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, daj na oheň a dovař ji namiesto.
Štika s protaženú cibulí
Roztrhni štiku, prosol ji nevelmi, pak ji otuž v víně, nalup cibule a zkrájej ji tence, vař ji v vodě prudce a přilož k ní kus másla. A když dobře uvře, protáhni ji hustě, nic k ní nepřilévaje, potom vezmi to víno, v kterémž s štiku otužoval, daj je k té cibuli. Dajž tu jíchu do kotlíka, vklaď štiku do nie, okořeň pepřem, šafránem, zázvorem a květem. A cibuli jinú zvláště usekaje drobně, uvař ji namiesto a ošafraň. A když štiku na mísu dáš, daj tu cibuli svrchu.
Mníky v koření
Najprv mníky vykuchaj a nech při nich plíček, vymyj je v studené vodě,