vína a nebo octa, rozpusť to v pánvi a protáhni skrze hartoch, dajž tu jíchu do kotlíka nebo do hrnce, vklaď tam štiku, zakořeň všemi kořeními kromě hřebíčkuo.
Muožeš tiem zpuosobem kapry i jiné ryby dělati. Druhú pak polovici cibule ošafraň. A když štiku na mísu dáš, daj tu cibuli svrchu.
Štika nebo kapry po uhersku
Vezmi štiku, ostruž ji a roztrhni a zsekaj v kusy, prosol ji málo. Vezmiž vína a málo vinného octa do kotlíka nebo do hrnce, vklaď tam štiku. Vezmi několik jablek, zřež je křížal…[221]torzovité slovo a některú cibuli, vař tak [s]text doplněný editorem[222]seříznuto s okrajem tiem štiku, dobře okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem.
Štika po polsku s cibulí
Nalup cibule a zřež ji tence, vař ji v […]text doplněný editorem[227]seříznuto s okrajem a dobře vysmaž na uhlé, tak […]text doplněný editorem[228]seříznuto s okrajem požlútne. Protáhni ji po…[229]torzovité slovo skrze dršlák obhústně. Štiku ostruž a roztrhni a prosol, potom ji obvař. A když dobře obevře, oceď a rozklaď ji na míse, ať málo prochladne, daj ji […]text doplněný editorem[234]seříznuto s okrajem protažené cibule, a jestli by velmi hustá byla, přilej k ní té jíchy, v kteréž štika vře, jak kto chce mieti hustú nebo řiedkú jíchu. Zakořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, vklaď do nie štiku a dovař ji v tom namiesto.
Štika po polsku jinak
Roztrhni štiku a prosol, zastav rosol nevelmi slaný, otuž ji dobře a vař s ní několik cibulí oblúpených, potom když se dobře obvaří, oceď ji, a tu cibuli daj do pánve, přidaj k ní kaprového mléka a kus bielého chleba, rozmoče v vodě, třiž dobře, přispi k tomu také drobet kmínu. Pakli by neměl kaprového mléka, ale některú