na mísu, nedávaj těch jablek, s kterýmiž s vařil, ani cibule, než zavrž je pryč. A huspeninu někde sobě postav, ať usne.
Kapry v zadušenině
Vezmi kapruo několik, oblup je a odři s nich kuoži, též jako by chtěl sekané ryby dělati, sřež s nich maso a usekaj je velmi drobně, přidada bielého chleba a muškátového květu. A když usekáš, mějž nahotově několik špiček tenkých asi na píd zdélí, zdělajž to maso v dlúhé kusy a vstrkaj je na ty rožníky a upec dobře na roště. A když upečeš, vystuď a zřež na tenké kusy. Jíchu takovú udělaj: vezmi bielého chleba, rozvař jej v víně, potom protáhni skrze sítko, okořeň všemi kořeními. Potom, když to uvaříš, jíchu doluov sceď a vychlaď ji, a kusy rozklada, také vystuď. Potom, když obé vystydne, vt…[294]torzovité slovo do hrnce a nech tak postáti.
Kapry nadievané kto chce dělati
Najprvé kapr ostruž, potom při samé hlavě vuokol obře…[295]torzovité slovo jej a stiehni kuoži s něho doluo k vocasu, sřež s něho maso všecko doluo a vykuchaj […]text doplněný editorem[297]seříznuto s okrajem a nastrč jej na dřevený rožník, usekajž maso čistě a osol, coť se zdáti bude, přidaj petružele zelené, řezaných mandluo a řečského vína, nadievajž zase tiem masem kapr, a když všecko maso vyděláš, převlec zase k hlavě kuoži od ocasu, vezmiž čistého dochu, nasekaj ho nedlúze a poklaď na rošt, vlož ten kapr svrchu a pec znenáhla, až se namiesto upeče. Potom naň jíchu takto udělaj: uvař dva nebo tři kusy kapra s petruželným kořením, daj potom do pánve a tři, usuše topénky nebo dvě z bielého chleba. A když se dobře rozetře, rozpusť vínem nebo vlažnú vodú a protiehni skrze sítko, okořeň jíchu, jak chceš, krom hřebíčkuo. Zvař dobře tu jíchu, a když budeš chtieti na mísu dáti, polej tú jíchú.
Štika po polsku s slaninami
Ostruž štiku a roztrhni, zsekaj ji na kusy a prosol nevelmi, potom ji přistav v vodě, usek…[301]torzovité slovo čistých neprožluklých slanin velmi drobně, daj na tu štiku, a petruželného kořenie, vař ji tak a namiesto okořeň pepřem a zázvorem, a toho musíš dosti dáti. A když uvaříš, daj na mísu.