[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Zadušenina z ptákuo nebo čeho […]text doplněný editorem[157]seříznuto s okrajem jiného

Najprvé to, což chceš do zadušeniny dělati, upec napoly, potom vezmi vína […]text doplněný editorem[160]seříznuto s okrajem je s dobrým vinným octem, […]text doplněný editorem[161]seříznuto s okrajem topénky z bielého chleba a […]text doplněný editorem[162]seříznuto s okrajem zvař všecko spolu. A když dobře rozevře, protiehni skrze sítko, dajž do toho ptáky nebo jiné, co budeš chtieti, […]text doplněný editorem[166]seříznuto s okrajem nechť povrú dobře, oslaď medem, okořeň pepřem, zázvorem, skořicí, muškátovým květem a koštuj, jak bude slano i kořenno, dajž to [do]text doplněný editorem[169]seříznuto s okrajem čistého hrnce nebo do konve, přikryj a schovaj.

Pečeně telecie nebo beranec uherským obyčejem

Vezmi pečeni telecie, vymoč ji v vodě, potom nasol a vstrč na rožeň, ať se peče. Vezmiž čistého cukru asi s puol libry nebo méně, daj jej do pánve, přiraž k němu několik vajec a přispi bielé múky, třiž spolu všecko velmi dobře, přilej k tomu malvazie, coť se bude zdáti, ale jiného žádného vína nedávaj, neb malvazie silnú vuoni má, přispi k tomu muškátového květu, když již namiesto utřeš, polévajž tiem tu pečeni, když se dobře vyhřeje, až se na ní kabát udělá, a upec ji namiesto dobře. Potom pod ni jíchu takto udělaj: Vezmi filo…[172]torzovité slovo kořenie, nastruž ho na struhadlku a čisté zelené máty zetři a rozpusť uherským dobrým nebo beremským vínem … a usekajž mandly, což muožeš najdrobnějie, daj je do té jíchy, a řečské víno a škořici, když na mísu dáš pečeni, polej ji tú šalší, dobráť […]text doplněný editorem[178]seříznuto s okrajem, ale kto málo peněz má, tomu jest nezdravá, neb by měl po ní žáhu.

Slepici okládanú takto dělaj

Obeř čistě slepici pařenú od kostí, ale všech v hromadě nechaj kostí a zsekaj to maso velmi drobně, přičiň k tomu vajec na tvrdo vařených nemnoho a malý kus slanin a petružele, kořenie k tomu – pepř, šafrán a zázvor, a přidaj k tomu vajce syrové, aby nebylo žídko, než dobře husto, a tiem potom oblepuj kosti a daj do kotla do čistého úkropa a uvař namiesto. Potom udělaj jíchu, jako na kúry slušie, a zvař velmi málo v té jíše, potom na mísu daj.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).