[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

jablek i ztluciž, i řeckého vína k tomu, posmažiž toho v medu a přidaj mandlov tlučených, daj kořenie – zázvor, hřebíčky, pepř, skořice, květu nemnoho, vysmažiž to dobře, namazujž nounvice tiem mazem i svinuj pěkně v hromadu, a aby zpekl, udělajž těsto s vínem, pak omazuj ty nounvice v tom těstě a vypec v másle. A když vypečeš, zřež je pošikem a pospi cukrem.

Sekané kúry na kostech

Najprv rozvař slepice, což muožeš najlép, zbeřiž to maso z těch kostí a zsekaj kosieři a kosti ty schovaj aneb je ztluc v moždieři. A když je dobře ztlučeš, daj kořenie – pepř, zázvor, hřebíčky, šafránu, květu, skořice, řeckého vína, natluc tam vajec, aby se držalo, a což si naodjímal kostí z hnátuov a z křídel, lépajž pak na ty hnáty, ať by bylo jako hrušky. I peciž to v čistém másle. Pak jiné kosti ztluc v moždieři, rozpustiž tou jíchou, v kteréž si vařil, přilíž k tomu trochu vína, protiehniž skrze hartuch. Pak daj všecka kořenie bez hřebíčkuov a vlož tam ty koury sekané a přisol, zdá liť se, a dávaj na místu, dobréť jsú.

Chceš li mieti čistý a kyprý mazanec velikonoční

Vezmi sladkú smetanu a vstav ji k uhlí, ať se zhřeje. Potom vezmi mouku bielú, vsypiž tam v tu smetanu, ať bude jako kaše. A potom vezmi vajce a vlí tam, coť se zdá, kvasnic, vrtiž lžící za dobrú chvíli. A potom vezmi šafránu, hřebíčkov, potom sejr vsyp strúhaný tam s těmi vajci a klaď hned v těsto a za tepla to vsaď do peci.

O uspeninách

Vezmi víno a octa spolu, zmejž maso, potom proceď skrze sítko, vař v tom uspeninu a ryby též dělaj.

Jinak

Vař maso najprv u vodě, potom v dobrém víně a přičiň málo povidl a okořeň. Rybí pak uspeninu máš sladkým vínem, vymyti ryby a procediti i v tom vařiti uspeninu, přičině povidl.

Jiným obyčejem

Když kapr roztrhneš, nepeř ho u vodě a procedě vař hned.

Kapr v koření i jiné ryby

Roztrhna vycediž krev do vína a rozetra topeničku, vlož tam, procediž najprv a okořeň a vlíž na ty ryby.

Ryby v koření

Upec ryby a potom topeničku rozetři s vínem a cibule nasmaž v oleji a vlož vše na to.

Ryby v sladké jíše

Vezmi ryby a vař je u vodě, ne v slané, a s petruželí, a potom kus chleba bielého a petružel rozetra a té vody přilí a okořeň.

Jinak

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).