[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

praštěti dobře, semkniž s nie kuoru svrchní i prosole ji trochu, vlož ji zase na rošt a připec ji dobře. A propeka ji, zřež na kusy a vlož na mísu. I vezmi řeckého vína, zpera čistě, zetřiž v pernici i, zahřeje to malvazie, v kterémž lampreda byla, rozpustiž tiem a proceď skrze hartuch. Potom vlož do čistého kotlíka, vložiž i tu lampredu do něho, to ať vře dobrú chvíli, dajž pak skořice dosti, zázvoru, hřebíčkuov a nemnoho květu a cukru dosti a, zdá liť se, trochu přisoliti. A když by se zdálo, že jest dobře, vlož do čistého hrnce, ať vystydne, dajž pak na mísu a muožeš ji týden nebo dvě neděli chovati.

Nejnoky takto dělaj

Vezma je, kdyžto vře voda, nalíž té vody na ně a miechati mútví, ať se spařie, i prosole odpec je na roště. A když se odpekú, uřež každé kus hlavy a ocasu, udělajž jíchu z řeckého vína, rozpustiž ji pak vínem dobrým neb malvazím a protiehni skrze hartuch i vlíž to do kotlíka, vlož tam ty nejnoky, ať vrú dobrú chvíli, dajž do nich cukru a skořice, pepře, zázvoru a hřebíčkov, ale květu nemnoho, zdá liť se, přisol, dajž na mísu teplé neb studené.

Štokviše takto dělaj

Vezmi štokviš, ztluc jej něčím dobře, nechaj ho moknúti přes noc. Pak ráno přistav jej k ohni, a když se najméň voda zahřeje, odbieraj jej čistě na kusy, ale ať v nich kostí nenie, kladiž jej do kotlíka do čisté vody. Potom nalup cibule, zpeřiž ji dobře i vložiž vrstvu cibule a vrstvu štokviše, i oblúpě mandlov, učiniž jíchu i vlož tam, i oleje daj dosti, osoliž ten škokviš, vložiž v to mandlové mléko, ať vře spolu. A když jest dobře, odstav od ohně a daj na mísu.

Kapry sekané

Vezmi kapruov, coť by se zdálo, vostruž z nich lupinu doluov i odbeř maso s koží, což můžeš najlépe. A odřeže hlavy, vondajž do kotlíka a, nalije vody, osoliž nemnoho. A když povře, vybeř to ven a tu jíchu schovaj. A to, co si obvařil a s kostí sebral, zsekaj to spolu z surovými kapry a kosti v moždieři ztluc a ty kuože, otuže je anebo obvaře, zsekaj to zvláště i směs to vše spolu, i dajž kořenie petruželného a nařeže mandlov a řeckého vína zpera, dajž do těch kaprov sekaných a, vezma kmínu čistého, dajž tam potom kořenie, zázvor, skořici, pepř, hřebíčky a květu. Ustaviž tu jíchu na voheň, v kteréž si vařil ty kosti, i osoliž ty kapry, coť se zdá, i lepiž je v hromadu, co by mohlo býti husté vajce. I vař to, coť se zdá, vybeřiž to na čisté necky a rozřež každé na čtvero. A kosti prvně ztluc v moždieři, přidada bielého chleba. Pak tu jíchu, v které si vařil ty kapry,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).