bielú rybu, co by k tomu dosti bylo, pakli by ani těch neměl, vezmi ale kus štiky a zetři tak, jakož již pověděno jest. A když dobře utřeš, rozpusť tú jíchú, v kteréž s otužoval štiku, protáhni ji skrze sítko nebo čistú rúchu, daj ji do kotlíka nebo do hrnce a vklaď do nie štiku, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, daj na oheň a dovař ji namiesto.
Štika s protaženú cibulí
Roztrhni štiku, prosol ji nevelmi, pak ji otuž v víně, nalup cibule a zkrájej ji tence, vař ji v vodě prudce a přilož k ní kus másla. A když dobře uvře, protáhni ji hustě, nic k ní nepřilévaje, potom vezmi to víno, v kterémž s štiku otužoval, daj je k té cibuli. Dajž tu jíchu do kotlíka, vklaď štiku do nie, okořeň pepřem, šafránem, zázvorem a květem. A cibuli jinú zvláště usekaje drobně, uvař ji namiesto a ošafraň. A když štiku na mísu dáš, daj tu cibuli svrchu.
Mníky v koření
Najprv mníky vykuchaj a nech při nich plíček, vymyj je v studené vodě, přistav k nim rosol nevelmi slaný, a když zvierati bude, daj do něho mníky. Potom na ně jíchu takto udělaj: odtrhaj jim hlavy, pakli by na tom málo bylo, vezmi pu…[253]torzovité slovo jednoho, usuš topének z bielého chleba, omoč je v studené vodě, daj do pánve a ty hlavy třiž dobře, přidada k tomu petruželného koření. A když dobře utřeš, rozpusť čistú vlažnú vodu, přileje rosolu málo, v kterémž mníky vřeli, protáhni skrze sítko, vklaď mníky do té jíchy, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem,