[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Jinak

Vař maso najprv u vodě, potom v dobrém víně a přičiň málo povidl a okořeň. Rybí pak uspeninu máš sladkým vínem, vymyti ryby a procediti i v tom vařiti uspeninu, přičině povidl.

Jiným obyčejem

Když kapr roztrhneš, nepeř ho u vodě a procedě vař hned.

Kapr v koření i jiné ryby

Roztrhna vycediž krev do vína a rozetra topeničku, vlož tam, procediž najprv a okořeň a vlíž na ty ryby.

Ryby v koření

Upec ryby a potom topeničku rozetři s vínem a cibule nasmaž v oleji a vlož vše na to.

Ryby v sladké jíše

Vezmi ryby a vař je u vodě, ne v slané, a s petruželí, a potom kus chleba bielého a petružel rozetra a té vody přilí a okořeň.

Jinak

Vezmi kapr, povař ho málo, ať lupiny sejdú, a potom zbeř maso doluov s kostí a to maso zsekaj dobře s petruželí. A potom učiň jako caltu mezi rukama a vlož v hrnek, ať se sevře, potom skrájej a učiň na to sladkú jíchu.

Štika v rosole

Učiň rosol, ať prvé vře. Potom vezmi štiku, vlož u víno nebo do vocta a potom v rosol. A když chceš, ať jsú tvrdé ryby, nalí na ně vocta, když vrou, a tak celé bude.

Kaše jablečná

Vezmi jablek, usmaž i s máslem. Potom přilí vína a proceď skrze rúchu a okořeň, chceš li, vraz několik vajec.

Jiná kaše

Vezmi bielý chléb, utopiž topénky a potom vlož u víno, ať se napijí, a rozetra protiehniž skrze hartuch, naspiž tam kmínu neb jalovce a oslaď medem.

O zajieci

Vezmi a oplákni jej v čisté vodě a potom jej vař, přileje vína. A když povře, přebeř jej a tu jíchu a ty drobty, ješto odpadají, rozetři, proceď a okořeň a daj na to jablka smažená. Slepici opeka, učiniž dobrú jíchu, potom jablka skrájej, povařiž s tiem.

Raky v koření

Oblup s rakuov škořepiny, ztluc a přilí vína, chceš li, také málo chleba bielého, procediž a okořeň, vlíž na ty raky.

Kaše jiná

Vezmi krupice a vraž v ní vajec několik a potom, ať se stvrdne, zsekajž drobně a naspi do mléka nebo do smetany.

Jiná kaše

Vezmi bělné čisté múky, stluciž s vajci a obarvi, ať bude zelená. A pakli chceš, ať jest bielá, vezmiž bielek zvláště a tluc s mukou, kaž dělati tři teglíky spolu a vlož každé zvláště, ať nekyše. A také kvasnic nepřilévaj. Chceš li, ať jest zelená, rozetři petružel s vajci.

Kaše z povidl

Vezmi povidl a málo vína a bielého

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).