Slepice v bielé jíše
Uvař slepice namiesto, vezmiž potom mandly lúpené, rozetři je [na]text doplněný editorem[99]seříznuto s okrajem pánvi namiesto dobře, potom je rozpusť jíchú, v kteréž vřely slepice. A když [na]text doplněný editorem[101]seříznuto s okrajem mísu slepice dáš, polej je tú jíchú, dobře zahřeje […]text doplněný editorem[102]seříznuto s okrajem, svrchu pospi, smiešeje zázvor a skořici s cukrem.
Kuřata pečená s rýží nebo s jáhlami
Upec najprvé namiesto kuřata, daj do pánve lúpených mandluo, tři je dobře, potom je rozpusť hovězí polévkú a přislaď drobet cukrem. A rýži nebo jáhly uvař namiesto, daj je na mísu a polej tú jíchú a svrchu pospi zázvorem. Pakli chceš, vezmi čisté smetany, vraž do nie dva nebo tři žlútky vaječné, aby se málo zahustilo, přislaď cukrem, zahřej ji dobře a polej, když na mísu dáš kuřata.
A také chceš li, usuš některú topénku z bielého chleba tenkú, poklaď jimi svrchu kuřata a tú jíchú polej. Dáš li topénky, tehdy netřeba rýže ani jáhel, neb se to tak dělá pro změněnie krmě. A když na mísu dáš, pomni a posol zázvorem.
Kuřata po uhersku ještě jinak
Vezmi kolikero chceš kuřat a odbeř je, uvař na tvrdo několik vajec, usekajž je drobně, a kus neprožluklých slanin k tomu také přidaj. A také je drobně usekaj. Jáhel dobře uvařených vezmi, též je prosekaj a každé zvláště sekaj. A když všecko […]text doplněný editorem[114]seříznuto s okrajem, směs spolu, daj do toho řečského vína. A vezmi čisté sladké smetany nebo mléka hustého, rozpusť to nežídce, ošafraň dobře šafránem a tiem ta kuřata nadievaj. A když naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.