a toho dosti daj, a šafránem, vklaď do té jíchy ty raky lúpané a uvař je dobře namiesto.
Uspenina štičí nebo kaprová
Vezmi vína a nětco nemnoho octa a maličko vody, tři nebo čtyři jablka, oblup je, a jednu cibuli, zvař to prvé s tiem vínem, než štiku vložíš, potom pak když zvaříš, vklaď štiku a vař znenáhlu a šumuj pilně, což nečistého bude, potom okořeň. A když ji budeš rozkládatina mísu, nedávaj těch jablek, s kterýmiž s vařil, ani cibule, než zavrž je pryč. A huspeninu někde sobě postav, ať usne.
Kapry v zadušenině
Vezmi kapruo několik, oblup je a odři s nich kuoži, též jako by chtěl sekané ryby dělati, sřež s nich maso a usekaj je velmi drobně, přidada bielého chleba a muškátového květu. A když usekáš, mějž nahotově několik špiček tenkých asi na píd zdélí, zdělajž to maso v dlúhé kusy a vstrkaj je na ty rožníky a upec dobře na roště. A když upečeš, vystuď a zřež na tenké kusy. Jíchu takovú udělaj: vezmi bielého chleba, rozvař jej v víně, potom protáhni skrze sítko, okořeň všemi kořeními. Potom, když to uvaříš, jíchu doluov sceď a vychlaď ji, a kusy rozklada, také vystuď. Potom, když obé vystydne, vt…[294]torzovité slovo do hrnce a nech tak postáti.
Kapry nadievané kto chce dělati
Najprvé kapr ostruž, potom při samé hlavě vuokol obře…[295]torzovité slovo jej a stiehni kuoži s něho doluo k vocasu, sřež s něho maso všecko doluo a vykuchaj […]text doplněný editorem[297]seříznuto s okrajem a nastrč jej na dřevený rožník, usekajž maso čistě a osol, coť se zdáti bude, přidaj petružele zelené, řezaných mandluo a řečského vína, nadievajž zase tiem masem kapr, a když všecko maso vyděláš, převlec zase k hlavě kuoži od ocasu, vezmiž čistého dochu, nasekaj ho nedlúze a poklaď na rošt, vlož ten kapr svrchu a pec znenáhla, až se namiesto upeče. Potom naň jíchu takto udělaj: uvař dva nebo tři kusy kapra s petruželným kořením, daj potom do pánve a tři, usuše topénky nebo dvě z bielého chleba. A když se dobře rozetře, rozpusť vínem nebo vlažnú vodú a protiehni skrze sítko,