několik jablek, zřež je křížal…[221]torzovité slovo a některú cibuli, vař tak [s]text doplněný editorem[222]seříznuto s okrajem tiem štiku, dobře okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem.
Štika po polsku s cibulí
Nalup cibule a zřež ji tence, vař ji v […]text doplněný editorem[227]seříznuto s okrajem a dobře vysmaž na uhlé, tak […]text doplněný editorem[228]seříznuto s okrajem požlútne. Protáhni ji po…[229]torzovité slovo skrze dršlák obhústně. Štiku ostruž a roztrhni a prosol, potom ji obvař. A když dobře obevře, oceď a rozklaď ji na míse, ať málo prochladne, daj ji […]text doplněný editorem[234]seříznuto s okrajem protažené cibule, a jestli by velmi hustá byla, přilej k ní té jíchy, v kteréž štika vře, jak kto chce mieti hustú nebo řiedkú jíchu. Zakořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, vklaď do nie štiku a dovař ji v tom namiesto.
Štika po polsku jinak
Roztrhni štiku a prosol, zastav rosol nevelmi slaný, otuž ji dobře a vař s ní několik cibulí oblúpených, potom když se dobře obvaří, oceď ji, a tu cibuli daj do pánve, přidaj k ní kaprového mléka a kus bielého chleba, rozmoče v vodě, třiž dobře, přispi k tomu také drobet kmínu. Pakli by neměl kaprového mléka, ale některú bielú rybu, co by k tomu dosti bylo, pakli by ani těch neměl, vezmi ale kus štiky a zetři tak, jakož již pověděno jest. A když dobře utřeš, rozpusť tú jíchú, v kteréž s otužoval štiku, protáhni ji skrze sítko nebo čistú rúchu, daj ji do kotlíka nebo do hrnce a vklaď do nie štiku, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, daj na oheň a dovař ji namiesto.
Štika s protaženú cibulí
Roztrhni štiku, prosol ji nevelmi, pak ji otuž v víně, nalup cibule a zkrájej ji tence,