Vezmi kapr, povař ho málo, ať lupiny sejdú, a potom zbeř maso doluov s kostí a to maso zsekaj dobře s petruželí. A potom učiň jako caltu mezi rukama a vlož v hrnek, ať se sevře, potom skrájej a učiň na to sladkú jíchu.
Štika v rosole
Učiň rosol, ať prvé vře. Potom vezmi štiku, vlož u víno nebo do vocta a potom v rosol. A když chceš, ať jsú tvrdé ryby, nalí na ně vocta, když vrou, a tak celé bude.
Kaše jablečná
Vezmi jablek, usmaž i s máslem. Potom přilí vína a proceď skrze rúchu a okořeň, chceš li, vraz několik vajec.
Jiná kaše
Vezmi bielý chléb, utopiž topénky a potom vlož u víno, ať se napijí, a rozetra protiehniž skrze hartuch, naspiž tam kmínu neb jalovce a oslaď medem.
O zajieci
Vezmi a oplákni jej v čisté vodě a potom jej vař, přileje vína. A když povře, přebeř jej a tu jíchu a ty drobty, ješto odpadají, rozetři, proceď a okořeň a daj na to jablka smažená. Slepici opeka, učiniž dobrú jíchu, potom jablka skrájej, povařiž s tiem.
Raky v koření
Oblup s rakuov škořepiny, ztluc a přilí vína, chceš li, také málo chleba bielého, procediž a okořeň, vlíž na ty raky.
Kaše jiná
Vezmi krupice a vraž v ní vajec několik a potom, ať se stvrdne, zsekajž drobně a naspi do mléka nebo do smetany.
Jiná kaše
Vezmi bělné čisté múky, stluciž s vajci a obarvi, ať bude zelená. A pakli chceš, ať jest bielá, vezmiž bielek zvláště a tluc s mukou, kaž dělati tři teglíky spolu a vlož každé zvláště, ať nekyše. A také kvasnic nepřilévaj. Chceš li, ať jest zelená, rozetři petružel s vajci.
Kaše z povidl
Vezmi povidl a málo vína a bielého chleba, povař spolu, protáhni skrze hartuch. Chceš li červenú mieti, přičiň malin. Pakli brunátnú, přičiň jahod brusničných.
Jiná kaše
Nalí voleje na rendlík, vespi krupice v ten volej, pražiž dobrú chvíli, a potom nalí vody, vespiž pepře a šafránu.
Jiná kaše
Vezmi smetany, naspi do nie krupice, když bude vřieti.
Jiná kaše
Vezmi bielý chléb, vlož u víno a potom vlož v hrnec a povař s máslem.
Jikry v koření
Vezmi jikry, vlož v hrnec, nalíž čisté vody a voleje, ať v tom uvře. A když uvře, vezmi kus chleba bielého, petružel a vína, zetřiž to a proceď. A potom, chceš li, s cibulí smaž a pretuj na rendlíku a daj potom na ty jikry.
Rozbieraná slepice
Vezmi slepici namiesto uvařenú a obeř s kostí a zsekaj maso