[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Vezmi kapr, povař ho málo, ať lupiny sejdú, a potom zbeř maso doluov s kostí a to maso zsekaj dobře s petruželí. A potom učiň jako caltu mezi rukama a vlož v hrnek, ať se sevře, potom skrájej a učiň na to sladkú jíchu.

Štika v rosole

Učiň rosol, ať prvé vře. Potom vezmi štiku, vlož u víno nebo do vocta a potom v rosol. A když chceš, ať jsú tvrdé ryby, nalí na ně vocta, když vrou, a tak celé bude.

Kaše jablečná

Vezmi jablek, usmaž i s máslem. Potom přilí vína a proceď skrze rúchu a okořeň, chceš li, vraz několik vajec.

Jiná kaše

Vezmi bielý chléb, utopiž topénky a potom vlož u víno, ať se napijí, a rozetra protiehniž skrze hartuch, naspiž tam kmínu neb jalovce a oslaď medem.

O zajieci

Vezmi a oplákni jej v čisté vodě a potom jej vař, přileje vína. A když povře, přebeř jej a tu jíchu a ty drobty, ješto odpadají, rozetři, proceď a okořeň a daj na to jablka smažená. Slepici opeka, učiniž dobrú jíchu, potom jablka skrájej, povařiž s tiem.

Raky v koření

Oblup s rakuov škořepiny, ztluc a přilí vína, chceš li, také málo chleba bielého, procediž a okořeň, vlíž na ty raky.

Kaše jiná

Vezmi krupice a vraž v ní vajec několik a potom, ať se stvrdne, zsekajž drobně a naspi do mléka nebo do smetany.

Jiná kaše

Vezmi bělné čisté múky, stluciž s vajci a obarvi, ať bude zelená. A pakli chceš, ať jest bielá, vezmiž bielek zvláště a tluc s mukou, kaž dělati tři teglíky spolu a vlož každé zvláště, ať nekyše. A také kvasnic nepřilévaj. Chceš li, ať jest zelená, rozetři petružel s vajci.

Kaše z povidl

Vezmi povidl a málo vína a bielého chleba, povař spolu, protáhni skrze hartuch. Chceš li červenú mieti, přičiň malin. Pakli brunátnú, přičiň jahod brusničných.

Jiná kaše

Nalí voleje na rendlík, vespi krupice v ten volej, pražiž dobrú chvíli, a potom nalí vody, vespiž pepře a šafránu.

Jiná kaše

Vezmi smetany, naspi do nie krupice, když bude vřieti.

Jiná kaše

Vezmi bielý chléb, vlož u víno a potom vlož v hrnec a povař s máslem.

Jikry v koření

Vezmi jikry, vlož v hrnec, nalíž čisté vody a voleje, ať v tom uvře. A když uvře, vezmi kus chleba bielého, petružel a vína, zetřiž to a proceď. A potom, chceš li, s cibulí smaž a pretuj na rendlíku a daj potom na ty jikry.

Rozbieraná slepice

Vezmi slepici namiesto uvařenú a obeř s kostí a zsekaj maso

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).