[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Oblup mandly, potom je ztluc v moždieři aneb rozetři dobře v pánvi, rozpustiž je vodú teplú. Pakli chceš lepší mieti, rozpusť malvazím a oslaď ji cukrem. Potom daj šafránu, skořici, zázvor, květ.

Polévka ježdíková

Oblúpě, vykuchaje zvař dobře, ztluc neb rozetři v pánvi, přičině petružele, procediž skrze sítko a okořeň.

Semenečná polévka

Semenec jarý rozetřieti dobře a potom rozpusť malvazím neb jiným pitím, kterým chceš, a okořeň.

Postnie polévka

Rozdělaj múku s malvazím tak, ať jest dobře žídko jako polévka semenečná. Potom proceď a zvař málo a okořeň.

Polévka hrachová

Slévaj tu vodu, v které hrách vaříš, a to čiň několikrát a okořeň.

Polévka syrná

Přistav sejr v horké vodě, a když uvře, protiskni tu jíchu skrze sítko, a budeš li chtieti, okořeň a omasť.

Jícha na bobrový ocas

Uvař prvé ocas namiesto a oblup s něho kuoži i potom skrájej jiej na kusy aneb nechati celého. I nasušiž topének z bielého chleba a ty omoč v dobrém víně. Potom to protiskni skrze hartuch a to okořeň – zázvor, skořice, hřebíčky a květ. Jest li víno kyselé, ale oslaď medem. Vařiž potom v té jíše ocas. A táž jícha muož býti na vajce nadievaná neb na klobásy kaprové, o těch hledaj napřed.

Jícha na kapúny

Rozetři mandlov s jich plíčkami, a rozpusť tou jíchú, v kteréž kapúni vřeli, potom proceď a okořeň zázvorem, květem, pepřem a omasť sádlem. Potom vlož v tu jíchu kapúna, nechť v ní vře.

Jícha na jeleninu

Nasuš topének z režného chleba, potom je vař v octě, u víně spolu smiešeném a protiehni skrze hartuch a okořeň – pepř, hřebíčky, květ, a omasť, nechajž, ať v tom vře, a bude li kyselo, přičiň medu.

Jícha na srnu

Rozetři bielého chleba s vínem a přilí k tomu vody, omasť a okořeň.

Jícha na zajiec

Zsekaj zajiec na kusy, nech, ať v soli poleží, potom pec na roště. A když opečeš, vezmi octa, což k tomu dosti jest, a máš li, krve přilí k tomu. I okořeně a omastě, vař v tom, a usmaž naň cibule. Pakli jej chceš mieti v sladké jíše, tehdy dělaj naň jíchu jako na srninu.

Jícha na veveřice

Uvař veveřice najprv u vodě, potom vař v jíše masové. Pak na ně jíchu, učině z řeckého vína

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).