Oblup mandly, potom je ztluc v moždieři aneb rozetři dobře v pánvi, rozpustiž je vodú teplú. Pakli chceš lepší mieti, rozpusť malvazím a oslaď ji cukrem. Potom daj šafránu, skořici, zázvor, květ.
Polévka ježdíková
Oblúpě, vykuchaje zvař dobře, ztluc neb rozetři v pánvi, přičině petružele, procediž skrze sítko a okořeň.
Semenečná polévka
Semenec jarý rozetřieti dobře a potom rozpusť malvazím neb jiným pitím, kterým chceš, a okořeň.
Postnie polévka
Rozdělaj múku s malvazím tak, ať jest dobře žídko jako polévka semenečná. Potom proceď a zvař málo a okořeň.
Polévka hrachová
Slévaj tu vodu, v které hrách vaříš, a to čiň několikrát a okořeň.
Polévka syrná
Přistav sejr v horké vodě, a když uvře, protiskni tu jíchu skrze sítko, a budeš li chtieti, okořeň a omasť.
Jícha na bobrový ocas
Uvař prvé ocas namiesto a oblup s něho kuoži i potom skrájej jiej na kusy aneb nechati celého. I nasušiž topének z bielého chleba a ty omoč v dobrém víně. Potom to protiskni skrze hartuch a to okořeň – zázvor, skořice, hřebíčky a květ. Jest li víno kyselé, ale oslaď medem. Vařiž potom v té jíše ocas. A táž jícha muož býti na vajce nadievaná neb na klobásy kaprové, o těch hledaj napřed.
Jícha na kapúny
Rozetři mandlov s jich plíčkami, a rozpusť tou jíchú, v kteréž kapúni vřeli, potom proceď a okořeň zázvorem, květem, pepřem a omasť sádlem. Potom vlož v tu jíchu kapúna, nechť v ní vře.
Jícha na jeleninu
Nasuš topének z režného chleba, potom je vař v octě, u víně spolu smiešeném a protiehni skrze hartuch a okořeň – pepř, hřebíčky, květ, a omasť, nechajž, ať v tom vře, a bude li kyselo, přičiň medu.
Jícha na srnu
Rozetři bielého chleba s vínem a přilí k tomu vody, omasť a okořeň.
Jícha na zajiec
Zsekaj zajiec na kusy, nech, ať v soli poleží, potom pec na roště. A když opečeš, vezmi octa, což k tomu dosti jest, a máš li, krve přilí k tomu. I okořeně a omastě, vař v tom, a usmaž naň cibule. Pakli jej chceš mieti v sladké jíše, tehdy dělaj naň jíchu jako na srninu.
Jícha na veveřice
Uvař veveřice najprv u vodě, potom vař v jíše masové. Pak na ně jíchu, učině z řeckého vína