[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

když povře, přebeř jej a tu jíchu a ty drobty, ješto odpadají, rozetři, proceď a okořeň a daj na to jablka smažená. Slepici opeka, učiniž dobrú jíchu, potom jablka skrájej, povařiž s tiem.

Raky v koření

Oblup s rakuov škořepiny, ztluc a přilí vína, chceš li, také málo chleba bielého, procediž a okořeň, vlíž na ty raky.

Kaše jiná

Vezmi krupice a vraž v ní vajec několik a potom, ať se stvrdne, zsekajž drobně a naspi do mléka nebo do smetany.

Jiná kaše

Vezmi bělné čisté múky, stluciž s vajci a obarvi, ať bude zelená. A pakli chceš, ať jest bielá, vezmiž bielek zvláště a tluc s mukou, kaž dělati tři teglíky spolu a vlož každé zvláště, ať nekyše. A také kvasnic nepřilévaj. Chceš li, ať jest zelená, rozetři petružel s vajci.

Kaše z povidl

Vezmi povidl a málo vína a bielého chleba, povař spolu, protáhni skrze hartuch. Chceš li červenú mieti, přičiň malin. Pakli brunátnú, přičiň jahod brusničných.

Jiná kaše

Nalí voleje na rendlík, vespi krupice v ten volej, pražiž dobrú chvíli, a potom nalí vody, vespiž pepře a šafránu.

Jiná kaše

Vezmi smetany, naspi do nie krupice, když bude vřieti.

Jiná kaše

Vezmi bielý chléb, vlož u víno a potom vlož v hrnec a povař s máslem.

Jikry v koření

Vezmi jikry, vlož v hrnec, nalíž čisté vody a voleje, ať v tom uvře. A když uvře, vezmi kus chleba bielého, petružel a vína, zetřiž to a proceď. A potom, chceš li, s cibulí smaž a pretuj na rendlíku a daj potom na ty jikry.

Rozbieraná slepice

Vezmi slepici namiesto uvařenú a obeř s kostí a zsekaj maso a vlí několik vajec a řeckého vína opera, okořeň a potom obaluj zase na kosti a pec na másle anebo na sádle. A potom učiň čistú jíchu sladkú nebo ostrú, jakžť se zdá.

Opět kaše

Vezmi jáhly a smaž dobře v másle a potom nalí mléka na to.

Tuto se počíná připravovánie krmí Strnišťových, připsané, a najprvé o srní hlavě aneb o telecí

Srní hlavu neb telecí uvařiti namiesto a vybera kostí, maso zsekati, i jazyk čistě vostrúhati a vše zsekati spolu drobně. Potom nalije strdi i zvařiti dobře v tom. A daj kořenie – hřebíčkov, zázvoru, pepře, šafránu, aby to vše spolu zevřelo v koření. Potom tu hlavu smažiti, přičině vína řeckého a vlíti v to osm neb deset vajec. A toho opět spolu dobře posmažiti a potom to v čistú rúchu vložiti

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).