Jícha na jeleninu
Nasuš topének z režného chleba, potom je vař v octě, u víně spolu smiešeném a protiehni skrze hartuch a okořeň – pepř, hřebíčky, květ, a omasť, nechajž, ať v tom vře, a bude li kyselo, přičiň medu.
Jícha na srnu
Rozetři bielého chleba s vínem a přilí k tomu vody, omasť a okořeň.
Jícha na zajiec
Zsekaj zajiec na kusy, nech, ať v soli poleží, potom pec na roště. A když opečeš, vezmi octa, což k tomu dosti jest, a máš li, krve přilí k tomu. I okořeně a omastě, vař v tom, a usmaž naň cibule. Pakli jej chceš mieti v sladké jíše, tehdy dělaj naň jíchu jako na srninu.
Jícha na veveřice
Uvař veveřice najprv u vodě, potom vař v jíše masové. Pak na ně jíchu, učině z řeckého vína a z povidl, a játřičky rozetři a rozpusť sladkým vínem, protáhna okořeň a omasť, nechť v tom vrú.
Jícha na pečené ryby
Rozetři bielého chleba a řeckého vína, potom rozpusť vínem a octem, spolu smiešeje, okořeň a oslaď a v tom vař pečené ryby.
Kaše z rejže neb z rosy den postní
Zvař rosu v úkropě, potom v mandlovém mléce. A rejži ztluc v moždieři dobře neb zetři. Potom zvař s mandlovým mlékem a též muožeš vařiti v smetaně nebo v mléce omastě.
Kaše z vína
Namoč v sladkém víně bielého chleba, zetřiž v pánvi a potom vař. A když povře, vraž do něho několik žlútkov vaječných a oslaď to medem nebo cukrem.
Kaše z mandluov
Rozetři, což muožeš nejlép, nebo ztluc. Potom rozetři po druhé z bielým chlebem a vař a oslaď a, chceš li, ožluť šafránem.
Kaše čtyř barev
Natři mandlov a rozpusť je jako kaši, vondajž do tří hrncov. Nechajž v jednom bielého, druhý ošafraň, třetí učiň brunátný. Naspi sandala, potom řeckého vína neb povidl s mandly, ať jest černo, a rozpusť jako kaši. Vondajž do čtvrtého hrnka, osladiž ty všecky kaše cukrem, nechajž, ať vrú, ažť budú dobře husty, učiniž kříž přes mísu z šindelu, ať všudy doléhá, a vlíž ty čtyři kaše do toho kříže, každú zvlášť, a potom vytiehni kříž, medem neslaď.
Kaše z žlútkuov vaječných
Vezmi vajec kopu aneb co chceš, vlíž žlútky zvláště, zstrúhaj do nich žemle tvrdé bez kuory, potom zklekci dobře a protiehni skrze rúchu na mísu, vlíž do kotlíka žejdlík dobrého vína a oslaď cukrem a okořeň