[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

od kostí, zsekaj to drobně a vezmi mandlové mléko a cibule k tomu. Pakliť jest mastný den, vezmiž smetany a bielého chleba a řeckého vína. A k tomu také, když dáš na mísu, pospi skořicí neb zázvorem.

Kaše jablečná

Vezmi jablka, skrájej a přilíž polovici vody a potom přilí vína a medu a okořeň a vař to spolu.

Kaše fíková

Vezmi fíky, rozvař je a přičiň bielého chleba a ztluc to v hromadu v moždieři a proceď skrze hartuch a uvaře i dajž na mísu.

Šípková kaše

Vezmi šípky, když sú na podzim měké, a vlož v hrnec a to zadělaj prútíčkem, ať šípky nevypadají, a vlož na druhý hrnec, ještoť úkrop v něm vře, a to štrajchuj samo, ať jsú husté, a přilí vína málo, ať se vařie. A také obmaž těstem hrnec, ať pára nevynde.

Kaše z vepřových žaludkov

Vezmi žaludky, vlož do hrnce a vař, ať se rozvařie. I vyložiž potom na štok a zsekaj drobně i vlož to v hrnec, a k tomu cibule usmaže, vlož to, ať spolu vře, a nechceš li cibule, ale chleba, a to osol a přilí k tomu polévky.

Kaše jazyková

Vezmi jazyk, přistav, ať se rozvaří, zsekaj jej velmi dobře, přičiniž, máš li, játřičky, nemáš li, ale chleba bielého daj k tomu.

Kaše z masa

Vezmi běli vepřové a to vař v úkropě namiesto i s koží a, vylože na štok, zsekaj velmi drobně, a to bez koží, dajž k tomu bielého chleba rozmočeného u vodě a vajec k tomu, procediž a vař v koření.

Polévka mandlová

Oblup mandly, potom je ztluc v moždieři aneb rozetři dobře v pánvi, rozpustiž je vodú teplú. Pakli chceš lepší mieti, rozpusť malvazím a oslaď ji cukrem. Potom daj šafránu, skořici, zázvor, květ.

Polévka ježdíková

Oblúpě, vykuchaje zvař dobře, ztluc neb rozetři v pánvi, přičině petružele, procediž skrze sítko a okořeň.

Semenečná polévka

Semenec jarý rozetřieti dobře a potom rozpusť malvazím neb jiným pitím, kterým chceš, a okořeň.

Postnie polévka

Rozdělaj múku s malvazím tak, ať jest dobře žídko jako polévka semenečná. Potom proceď a zvař málo a okořeň.

Polévka hrachová

Slévaj tu vodu, v které hrách vaříš, a to čiň několikrát a okořeň.

Polévka syrná

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 11 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).