od kostí, zsekaj to drobně a vezmi mandlové mléko a cibule k tomu. Pakliť jest mastný den, vezmiž smetany a bielého chleba a řeckého vína. A k tomu také, když dáš na mísu, pospi skořicí neb zázvorem.
Kaše jablečná
Vezmi jablka, skrájej a přilíž polovici vody a potom přilí vína a medu a okořeň a vař to spolu.
Kaše fíková
Vezmi fíky, rozvař je a přičiň bielého chleba a ztluc to v hromadu v moždieři a proceď skrze hartuch a uvaře i dajž na mísu.
Šípková kaše
Vezmi šípky, když sú na podzim měké, a vlož v hrnec a to zadělaj prútíčkem, ať šípky nevypadají, a vlož na druhý hrnec, ještoť úkrop v něm vře, a to štrajchuj samo, ať jsú husté, a přilí vína málo, ať se vařie. A také obmaž těstem hrnec, ať pára nevynde.
Kaše z vepřových žaludkov
Vezmi žaludky, vlož do hrnce a vař, ať se rozvařie. I vyložiž potom na štok a zsekaj drobně i vlož to v hrnec, a k tomu cibule usmaže, vlož to, ať spolu vře, a nechceš li cibule, ale chleba, a to osol a přilí k tomu polévky.
Kaše jazyková
Vezmi jazyk, přistav, ať se rozvaří, zsekaj jej velmi dobře, přičiniž, máš li, játřičky, nemáš li, ale chleba bielého daj k tomu.
Kaše z masa
Vezmi běli vepřové a to vař v úkropě namiesto i s koží a, vylože na štok, zsekaj velmi drobně, a to bez koží, dajž k tomu bielého chleba rozmočeného u vodě a vajec k tomu, procediž a vař v koření.
Polévka mandlová
Oblup mandly, potom je ztluc v moždieři aneb rozetři dobře v pánvi, rozpustiž je vodú teplú. Pakli chceš lepší mieti, rozpusť malvazím a oslaď ji cukrem. Potom daj šafránu, skořici, zázvor, květ.
Polévka ježdíková
Oblúpě, vykuchaje zvař dobře, ztluc neb rozetři v pánvi, přičině petružele, procediž skrze sítko a okořeň.
Semenečná polévka
Semenec jarý rozetřieti dobře a potom rozpusť malvazím neb jiným pitím, kterým chceš, a okořeň.
Postnie polévka
Rozdělaj múku s malvazím tak, ať jest dobře žídko jako polévka semenečná. Potom proceď a zvař málo a okořeň.
Polévka hrachová
Slévaj tu vodu, v které hrách vaříš, a to čiň několikrát a okořeň.