A když na mísu dáš, pomni a posol zázvorem.
Kuřata po uhersku ještě jinak
Vezmi kolikero chceš kuřat a odbeř je, uvař na tvrdo několik vajec, usekajž je drobně, a kus neprožluklých slanin k tomu také přidaj. A také je drobně usekaj. Jáhel dobře uvařených vezmi, též je prosekaj a každé zvláště sekaj. A když všecko […]text doplněný editorem[114]seříznuto s okrajem, směs spolu, daj do toho řečského vína. A vezmi čisté sladké smetany nebo mléka hustého, rozpusť to nežídce, ošafraň dobře šafránem a tiem ta kuřata nadievaj. A když naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.
Veveřice takto stroj
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.
Žlutú takto uděláš: odpec slepičí játřičky a kožky, usuš topénku z bielého chleba, nebo ku potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, upretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.
Černú jíchu takto uděláš
Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.