[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

přispa málo múky, vína řeckého, mějž pak deštku čistú a tu zmaž volejem, ať by se ta sekanina nemohla držeti té dcky. Učiniž sobě ruožek z dobrú dierú a tak širokú, jako by klobása proniknúti mohla. A omoče ten ruožek v oleji a ruku sobě také omaž. Vezmiž té sekaniny, dávajž skrze ten ruožek na tu dcku, jak chceš jmieti dlúze neb kotúčkem, mějž volej horký na uhlí, peciž v tom ty klobásy jako jiné ryby. A když jich napečeš, udělajž na ně jíchu takovú jako na bobrový ocas. Ale to pomni, aby ty klobásy do oleje umietal z té dcky, na kteréž klobásy děláš. A nebude li chtieti padati doluov, ale oblí dcku horkým volejem a čiň, jako nahoře psáno stojí.

Kaše kuřecie

Upec slepici v hrnci jako hus i, ztluka ji, protiehni skrze hartuch s vínem a kořenie na to daj a vaječných žlútkuov, coť se zdáti bude.

Kaše semenečná

Zetři semenec surový, zvař to s vínem, a chceš li s krupicí bielého chleba a kmínu přičiniti a daj kořenie a přičiň vína řeckého. Makovú kaši též také máš dělati.

Kuřecie kaše

Vezmi dvě slepice, uvař je a odbeř od kostí a to zsekaj velmi dobře a zetři v pánvi. A vezma ty kosti, ztluc a proceď a ten tuk, jako vře li slepice, vezmi a vař u pánvi, přileje polévky.

Vaječná kaše

Vezmi vína dobrého a medu i vař to s kořením, ztluc pak vajec, cožť se zdá, a přičiň malú lžičku mouky, směsiž to s vajci, a proceď skrze hartuch a vař.

Jiná kaše

Vezmi víno, bielý chléb, ať se v něm rozmočí, vraz vajec, coť se zdá, zmiešej to spolu a vař okořeně a omasť dobře.

Jiná

Kaše z topenic z bielého chleba dobře usušeného až do černosti, u víně pak rozmočiti a protáhnúti skrze hartuch, přičiň kmínu a jalovce i jiného, zdá liť se co, a daj kořenie.

Opět jiná kaše

Vezmi paznohty telecie nebo vepřové a vař je, ať jsú rozvařeny namiesto, odbeř od kostí maso a vař u vodě a vezmi vocta aneb vína a medu a kořenie, coť se zdá, a protiehni skrze hartuch. A chceš li mieti černo, vezmi k tomu režné múky neb višeň vařených a spal to na rendlíku nebo v hrnci. A to spolu proceď skrze hartuch.

Kaše z štokviše

Vezmi štokviš namočený a přistav, ať se rozvaří. Potom rozbera

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 10 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).