[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Jícha na jeleninu

Nasuš topének z režného chleba, potom je vař v octě, u víně spolu smiešeném a protiehni skrze hartuch a okořeň – pepř, hřebíčky, květ, a omasť, nechajž, ať v tom vře, a bude li kyselo, přičiň medu.

Jícha na srnu

Rozetři bielého chleba s vínem a přilí k tomu vody, omasť a okořeň.

Jícha na zajiec

Zsekaj zajiec na kusy, nech, ať v soli poleží, potom pec na roště. A když opečeš, vezmi octa, což k tomu dosti jest, a máš li, krve přilí k tomu. I okořeně a omastě, vař v tom, a usmaž naň cibule. Pakli jej chceš mieti v sladké jíše, tehdy dělaj naň jíchu jako na srninu.

Jícha na veveřice

Uvař veveřice najprv u vodě, potom vař v jíše masové. Pak na ně jíchu, učině z řeckého vína a z povidl, a játřičky rozetři a rozpusť sladkým vínem, protáhna okořeň a omasť, nechť v tom vrú.

Jícha na pečené ryby

Rozetři bielého chleba a řeckého vína, potom rozpusť vínem a octem, spolu smiešeje, okořeň a oslaď a v tom vař pečené ryby.

Kaše z rejže neb z rosy den postní

Zvař rosu v úkropě, potom v mandlovém mléce. A rejži ztluc v moždieři dobře neb zetři. Potom zvař s mandlovým mlékem a též muožeš vařiti v smetaně nebo v mléce omastě.

Kaše z vína

Namoč v sladkém víně bielého chleba, zetřiž v pánvi a potom vař. A když povře, vraž do něho několik žlútkov vaječných a oslaď to medem nebo cukrem.

Kaše z mandluov

Rozetři, což muožeš nejlép, nebo ztluc. Potom rozetři po druhé z bielým chlebem a vař a oslaď a, chceš li, ožluť šafránem.

Kaše čtyř barev

Natři mandlov a rozpusť je jako kaši, vondajž do tří hrncov. Nechajž v jednom bielého, druhý ošafraň, třetí učiň brunátný. Naspi sandala, potom řeckého vína neb povidl s mandly, ať jest černo, a rozpusť jako kaši. Vondajž do čtvrtého hrnka, osladiž ty všecky kaše cukrem, nechajž, ať vrú, ažť budú dobře husty, učiniž kříž přes mísu z šindelu, ať všudy doléhá, a vlíž ty čtyři kaše do toho kříže, každú zvlášť, a potom vytiehni kříž, medem neslaď.

Kaše z žlútkuov vaječných

Vezmi vajec kopu aneb co chceš, vlíž žlútky zvláště, zstrúhaj do nich žemle tvrdé bez kuory, potom zklekci dobře a protiehni skrze rúchu na mísu, vlíž do kotlíka žejdlík dobrého vína a oslaď cukrem a okořeň

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).