[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

a vař jej dobře, potom […]text doplněný editorem[46]seříznutý, nečitelný text jablek upretuj. Okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem, přimasť […]text doplněný editorem[48]seříznutý, nečitelný text sádlem.

Zajiec jinak

Zsekaj zajiec v kusy, vezmi vína a octa, [v]text doplněný editorem[49]seříznuto s okrajem tom jej čistě vymyj a tu jíchu proceď, zsekajž cibuli velmi drobně, daj ji do jíchy a zajiec také, přistrúhaj drobet režného chleba [do]text doplněný editorem[53]seříznuto s okrajem té jíchy a tak spolu vař. Pakli chceš dobře černú jíchu mieti, přilej slepičie krve anebo zaječie, nech, ať tak namiesto uvře, netřeba ho přebierati. Přilož k němu málo sádla, okořeň pepřem, hřebíčky a drobet šafránem.

Hovězie maso

Kto chce, muož též připraviti, v kusy je zsekaje a tak všecko učině, jakož se napřed o zajieci píše.

Zajiec opět jinak

Vezmi polévku hovězie neslanú a málo vína a bielého chleba pro hustost jíchy a některé jablka zkrájej a cibuli asi jednu. Vař tak s tiem zajiec. Potom, než namiesto uvře, přebeř jej a jíchu protáhni, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem, upretuj naň jablek.

Chceš li pak sprostně zachaře připraviti, takto učiň

Najprv jej čistě vymyj, potom nasol, a když solí najde, pec jej na rožni a sádlem polévaj, až […]text doplněný editorem[59]seříznuto s okrajem namiesto upečeš, zsekaj jej v kusy, usmaž […]text doplněný editorem[60]seříznuto s okrajem velmi dobře v sádle […]text doplněný editorem[61]seříznuto s okrajem, potom daj jej mezi tu cibuli, okořeň šafránem a pepřem.

Beranec po polsku

Najprv uvař beranec namiesto dobře, vezmi cibuli, usekaj drobně a v sádle ji usmaž, vezmiž vína nebo octa, jak kto rád jie, daj tu cibuli smaženú do něho a beranec také, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře znenáhla a potom daj na mísu.

Beranec v jíše černé

Upec beranec namiesto, potom jej v kusy zsekaj, usuš některú topénku z bielého chleba, rozvař je v víně, přičiň k tomu švestek vařených, potom tu jíchu protáhni a daj ji do kotlíka nebo do hrnce, vklaď do nie beranec, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dost číti, přislaď málo cukrem nebo medem, upretuj […]text doplněný editorem[65]seříznuto s okrajem jablek, pakli by chtěl ozdobnějie, daj řezaných mandluo a řečského vína.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).