přistav k nim rosol nevelmi slaný, a když zvierati bude, daj do něho mníky. Potom na ně jíchu takto udělaj: odtrhaj jim hlavy, pakli by na tom málo bylo, vezmi pu…[253]torzovité slovo jednoho, usuš topének z bielého chleba, omoč je v studené vodě, daj do pánve a ty hlavy třiž dobře, přidada k tomu petruželného koření. A když dobře utřeš, rozpusť čistú vlažnú vodu, přileje rosolu málo, v kterémž mníky vřeli, protáhni skrze sítko, vklaď mníky do té jíchy, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, nasuš z bielého chleba topének, zřež je drobně a daj na mísu pod mníky.
Úhoř v lampredové jíše
Vezmi malvazie a pusť kaprovú krev do něho, usuš topének z bielého chleba černě, omoč je v studené vodě a vyždmi, daj je do moždieře a řecké víno k tomu, ztluc dobře. Potom rozpusť tiem malvaziem a daj do kotlíka, ať zevře, potom ji skrze čistú rúchu protáhni a daj zase do kotlíka, opař úhoř a vykuchaj jej, potom zřež na kusy a vklaď do té jíchy a uvař namiesto. Oslaď jíchu cukrem, okořeň zázvorem, hřebíčky, a těch daj dosti, skořici a málo pepře. Bude liť jícha černá, ošafraň, pakli bude černá, netřeba šafránu. Daj do nie mandly krájené a víno řečské. A tak jej namiesto uvař.
Lampredu takto stroj
Vezmi malvazie nebo výborné víno pintu nebo puol druhé, nalej ho na necky, vsaď do něho lampredu. A když se velmi napie, zabí ji v každé té dierce, kteréž […]text doplněný editorem[265]seříznuto s okrajem hrdlem má, ať z nie to vše…[266]torzovité slovo vyteče, co se jest napila. [A]text doplněný editorem[267]seříznuto s okrajem když umře, přeřež ji na [dvé]text doplněný editorem[268]seříznuto s okrajem nebo na tré, prosol ji namiesto. A když solí ponajde odpec na roště, až se nám tak ku…[270]torzovité slovo